ANNONS

Boken Ornässtugan Sägen och sanning, handlar om huset historia med den självklara och centrala delen om Gustav Vasas äventyr. Thomas Rissveds, art director på Confetti har formgett boken och Ornässtugans museichef Åsa Ehlis har skrivit densamma.
Foto: Veronica Rigtorp

Sanning och sägner om Gustav Vasa i ny bok om Ornässtugan

BORLÄNGE. Boken Ornässtugan Sägen och sanning, är en historia med precis 500 år på nacken år 2020. Boken är skriven av Ornässtugans museichef Åsa Ehlis.

Boken är hennes och Borlänge kommuns bidrag till att föra traditionen vidare till nuvarande- och kommande generationer.
Boken innehåller en del om livet på den medeltida gården, uppgifter om själva byggnaden och de som bott där under århundradena.


Boken lyfter speciellt fram ägaren Jacob Brandbergs vision av ett museum på platsen och hur han går tillväga för att skapa detta redan på 1700-talet, vid en tidpunkt då det faktiskt bara fanns ett museum i hela Sverige. Ornässtugans museum blev Sveriges andra museum när det öppnade.
– Jag har också skildrat hur sägen om Gustav Vasa i Dalarna utvecklas från Gustavs egen krönika till hur den berättas av den första statligt tillsatte föreståndaren vid sekelskiftet 1900 och hur den dessutom ger upphov till det kanske mest kända idag – Vasaloppet, säger bokens författare Åsa Ehlis.
Boken innehåller också en beskrivning av dagens verksamhet och bilder från både nu- och dåtid.
Åsa Ehlis skriver bland annat i sitt förord:
År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna utspelades. Vad som är sägen och sanning är omöjligt att säkert avgöra, men det är inte svårt att förstå varför legenden om Gustav i Dalarna lever ännu. Historien är spektakulär och personlig, med inslag av makt, rättvisa, kamp och ond bråd död. Gustav är under sin egen tid känd under namnet Gustav Eriksson, men har under århundradena som följt blivit mer känd under sitt släktnamn Vasa. Slut, del av förord.
– Boken har en rustik känsla som ska härröra till byggnaden och känslan här, säger Thomas Rissveds, art director på Confetti har formgett boken.
Han berättar hur de kommit fram till uppdelningen av svensk och engelsk text i boken, en uppdelning som gett mer plats för bildmaterial, som det har funnits gått om.
Han är även fotograf till en hel del nytagna bilder i boken.
– Jag och Thomas har jobbat tillsammans med boken sedan i somras, men mer intensivt under hösten. Själv har jag skrivit på delar av boken under tre års tid,som nu sammanställts, eftersom jag siktade på att lämna efter mig något beständigt under Vasas jubileumsår 2020, berättar Åsa Ehlis.
– Jag har gått in för att den ska vara lättsam. Man ska inte behöva vara historieintresserad för att läsa boken, förklara Åsa.
Boksläppet den 10 januari, i samband med den traditionsenliga marschallkvällen på Runn, är starten på Vasa(sp)året, som är jubileumsår för Gustav Vasas äventyr i Dalarna, där aktiviteter kommer att samlas under en flik på Dalarnas museums hemsida. Drivande i projektet är Ornässtugan, Dalarnas museum och Vasaloppet, men de flesta kommuner i länet kommer att göra något kring jubiléet, meddelar Åsa.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Borlänge/Gagnef vecka 2

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS