ANNONS

Lena Lagestam är styrelseleordförande i Dataföreningen och initiativtagare till satsningen, ses här tillsammans med Martin Malm vice ordförande i Dataföreningen.
Foto: Maja Erlbacher

Samlar in uttjänta dataprylar

DALARNA/BORLÄNGE. Dataföreningen Dalarna samlar in uttjänta dataprylar och gör en insats för Borlänges barn. – Elavfall är den snabbast växande avfalls-typen i världen och vi måste jobba tillsammans för klimatets skull, säger styrelseordförande Lena Lagestam.

Många människor har gamla telefoner, tangentbord, skärmar och datorer liggande och skräpar därhemma. Nu finns nu ett utmärkt tillfälle att bli av med dem samtidigt som man kan göra en insats för behövande barn i Borlänge.
Lena Lagestam är styrelseleordförande i Dataföreningen och initiativtagare till satsningen.
Tillsammans med Atea och Diös upprepar vi förra årets succe med insamling av gamla IT-prylar, berättar hon.
– Den absolut största klimatpåverkan från en it-produkt uppstår under tillverkningen. Det innebär att varje IT-produkt som kan återanvändas och ersätta en nyproducerad blir en vinst för klimatet, säger Martin Malm vice ordförande i Dataföreningen. Det blir med andra ord en vinst på många sätt genom att vi genomför den här aktiviteten. Återanvändning och återvinning gynnar miljön, människor blir av med sitt gamla skräp och dessutom kan vi hjälpa barn i ekonomiskt utsatta positioner.
– Elavfall är den snabbast växande avfallstypen i världen och vi måste jobba tillsammans för klimatets skull, fortsätter Lena Lagestam. Vi samarbetar med Atea och deras tjänst Goitloop för insamlingen. De tillhandahåller låsta skåp där vi genast lägger in dataprylarna. Sedan säkerställer Atea rengöring både på in- och utsidan och säljer allt som går att återanvända. Det som inte kan återanvändas går till återvinning.
– Den 21-22 maj är det dags. Vi kommer att hålla till på Borganäsvägen 26 i Borlänge Centrum, säger Lena Lagestam. Vi anpassar oss självklart till coronaläget och säkerställer sociala avstånd och använder handsprit och rengjorda korgar för att ta emot elektronikskrotet. Vi tar emot ute på gatan och har vagnar där man kan lägga sitt skräp utan att över huvud taget behöva komma i kontakt med oss eller någon annan… Man ska kunna känna dig säker när man lämnar över prylarna.

Arrangörerna Dataföreningen Dalarna i samarbete med Atea, Diös och Majblomman ser fram emot att göra en insats som gör skillnad på många sätt.
– Vi hoppas att många människor och företag passar på att rensa skåp och lådor och besöker oss med sina gamla IT-prylar, avslutar Lena Lagestam.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS