ANNONS

Styrelserna i Borlänge Konståkningsklubb och Falu Konståkningsklubb hoppas och tror att det här samarbetet bara innebär fördelar för åkare och föreningar samt att det kommer att stärka konståkning som sport i Falun-Borlängeregionen. Vuxengruppen tränar i Lugnets ishall.
Foto: Veronica Rigtorp

Samarbete ska stärka konståkningen

BORLÄNGE. Borlänge och Falu konståkningsklubb startar ett nära samarbete kring tränare och åkare. För konståkarna innebär det bättre möjlighet till istider och två heltidsanställda tränare.

Under säsongen 2018-2019 kommer Borlänge Konståkningsklubb och Falu Konståkningsklubb att börja samarbeta kring tränare och träningstider. Borlänge Konståkningsklubb har anställt en till tränare som kommer att vara verksam på båda orterna, med huvudansvar för verksamheten i Falun.
– Verksamheten kommer att bedrivas av Borlänge Konståkningsklubb och för att administrationen ska bli så enkel som möjligt kommer åkare från Falun erbjudas att bli medlemmar i Borlänge.

För en tid sedan slogs också Säters konståkningsklubb ihop med Borlängeklubben.
– Säter hade barn och ungdomar som ville hålla på med konståkning, och många såg fördelarna med att driva föreningsarbete tillsammans med Borlänge. Vid den tiden delade Borlänge och Säter på samma huvudtränare, samt flera gemensamma arrangemang, så det föll sig naturligt att utveckla föreningarna tillsammans, säger Karin Andersen Lindström, ordförande i klubben.

Ambitionen är att åkare så långt som möjligt ska kunna träna på sin hemort, men åkare som har många träningar i veckan får större chans att träna på is i både Säter, Borlänge och Falun.
– Vi har haft för lite istid i klubben, vi har många aktiva konståkare som vill träna många gånger i veckan. Konståkning är en träningsintensiv sport och det är en säkerhetsrisk att ha avancerade åkare tillsammans med nybörjare.
– Med fler istider i Falun kan vi få ännu fler barn att börja med konståkning. Vi tror att det finns underlag för att konståkningen i Falun ska bli minst lika stor som i Borlänge.

Konståkning är en sport som har vuxit i Borlänge-Säter de senaste åren. Till säsongen har cirka 90 åkare anmält sig, utöver skridskoskolan som förra säsongen var cirka 60 stycken i Borlänge.
– Det är roligt att så många är intresserade av konståkning och att vi kan erbjuda meningsfull fritid och gemenskap till unga barn och ungdomar. Det är en svår och utmanande idrott att hålla på med, det vet inte minst vår växande vuxengrupp.

Klubben kommer både satsa mer på de allra bästa åkarna, men startar också fler nybörjargrupper för låg-, mellan- och högstadiet. Det finns också en synkrogrupp och en grupp för vuxna på alla nivåer. Skridskoskola för de yngsta åkarna ska finnas på alla tre orterna.
– Vi hoppas och tror att det här samarbetet bara innebär fördelar för åkare och föreningar och att det kommer att stärka konståkning som sport i Falun-Borlänge-Säter-regionen, säger Karin Andersen Lindström, ordförande Borlänge Konståkningsklubb.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 35 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS