ANNONS

Den här fasaden får numera inte göras om då Sahlbergska gården har blivit ett byggnadsminne.
Foto: John Leander

Sahlbergska gården har blivit byggnadsminne

HEDEMORA Sahlbergska gården i centrala Hedemora har utsetts till byggnadsminne. Detta för att den anses ha ett “synnerligen högt kulturhistoriskt värde”.

Bakom beskedet står Länsstyrelsen i Dalarnas län vars antikvarie formulerar sig på följande sätt om den gamla stenbyggnaden i Hedemora:
– Sahlbergska gården ligger vid Stora Torget som är ett av Sveriges bäst bevarade småstadstorg, med rådhus, stadshotell, apotek och handelsgårdar. Därför är det viktigt att vi tar tillvara den unika kulturmiljön här.

I beslutet beskrivs Sahlbergska gården som ”en av de bevarade kringbyggda handelsgårdarna vid Stora torget. Tillsammans med granngården Perssonska gården bildar Sahlbergska gården den symmetriskt ordnade södra sidan av Stora Torgets bebyggelse och entré till Kyrkogatan. Genom att ingå som en viktig del av stadsmiljön vid Stora Torget har gården ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.”

Gården med byggnaden har under historiens gång inhyst många olika affärsverksamheter, till exempel urmakare och bokhandlare. Det var just en bokhandlare, Johan Filip Sahlberg, som gav gården dess namn.

Utnämningen till byggnadsminne betyder i praktiken att byggnaderna som hör till Sahlbergska inte får rivas, byggas om eller förändras utvändigt. Det måste också underhållas för att bibehålla sitt kulturhistoriska värde.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS