Sagateaterns stolar behövs bytas ut

Åke Ljungberg, ordförande för amatörteaterföreningen Humus, går nu ut med ett upprop om att få ekonomisk hjälp att köpa in nya stolar till Sagateatern.
Foto: Mikael Eriksson
HEDEMORA. Har du drömt om att ha din egen stol på en teater. Nu finns chansen. Amatörteaterföreningen Humus erbjuder företag och privatpersoner att köpa sig en stol på Sagateatern.

Stolarna på Sagateatern har gjort sitt. De är slut, utsutna och nedsutna helt enkelt. Tyget hänger och stoppningen tittar fram lite varstans. Vissa saknar till och med sittdynor.
– Vi har lagat dem med lim, tändstickor och skruv men nu går det inte längre, säger Åke Ljungberg, ordförande för amatörteaterföreningen Humus.
När föreningen i slutet av 80-talet flyttade in på Sagateatern var stolarna redan slitna. Lokalen har använts som biosalong sedan 1918.
– Stolarna måste vara 60 år gamla, säger Åke.

Men att byta stolar är något som för en liten förening som Humus är svårt att finansiera. Kostnaden för de runt 140 stolarna har beräknats hamna i trakterna av 400 000 kronor. En del intäkter hoppas föreningen få genom att kunna sälja några av de gamla stolarna, men merparten måste trollas fram på något annat sätt.

Föreningen vänder sig därför nu till företag och privatpersoner med en vädjan om att få bidrag till inköpet.
– Inget belopp är för litet, de som vill bidra får höra av sig till oss, säger Åke.
Han säger vidare att det är möjligt att få sitt namn eller företagsnamn på en stol om man helt sonika köper en eller flera stolar. Prislappen för en stol är satt till 3 000 kronor. Då får man möjlighet att välja vad som ska graveras in på den mässingsskylt som monteras på stolen.

Redan nu har Humus klart med köpare till några av stolarna men fler behöver säljas innan man kan lägga en beställning.
Åke säger att samband med att stolarna byts ut så ska lokalen fräschas till och golven behandlas.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 23 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

VIKMANSHYTTAN. CTEK i Vikmanshyttan är ett välkänt företag batterieladdning och fordonselektrifiering, och de har draghjälp av motorentusiasten Edd China med sina motoriserade möbler.
DORMSJÖ. Dormsjöskolan är en av Hedemoras större arbetsgivare. Skolan kan ta emot upp till 28 pojkar och unga män med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. I fjol firade skolan 60 år.
DALARNA Polisförbundets nya rapport "När de som ska skydda attackeras” sätter fokus på hot, våld och trakasserier mot poliser. Siffror visar att förekomsten av detta bitvis eskalerar.