Budget- och konsumentrådgivare Håkan Söderlund uppmanar till att vara vaksam innan du skriver på ett avtal och aldrig lämna ut bank-id eller koder.
Foto: Veronica Rigtorp

“Säg nej istället för hej och lägg på luren”

DALARNA Som konsument kan det vara svårt att veta sina rättigheter, dessutom ökar antalet bedrägerier. En som har koll på detta är budget- och konsumentrådgivare Håkan Söderlund.

– Jag finns här för att hjälpa alla som behöver och det kan handla om skulder, rådgivning med mera, säger  Håkan Söderlund som arbetar för flera kommuner, bland annat Norberg.

Håkan Söderlund är anställd av Smedjebackens kommun och Norberg är alltså en av kommunerna som ingått avtal med Smedjebackens kommun och konsumentvägledaren.
– Jag är ytterst tacksam för att Norberg har den här servicen. Jag jobbar i hela Bergslagen och under normala tider är jag ute och föreläser om budget- och konsumentfrågor men nu blir det telefonsamtal i stället, säger Håkan Söderlund.

Det finns många risker och fallgropar som kan vara svårt att hantera för en privatperson, inte minst när det handlar om telefonförsäljning.
– Säg nej i stället för hej, och lägg på luren. De här försäljarna pratar omkull en och idag ringer man om allt möjligt som exempelvis abonnemang.
Håkan Söderlund varnar också för att klicka på ett mejl man inte känner igen, eller en länk på internet.
– Näthandeln kan vara lurig och så fort du betalat in något har du ingått ett avtal.
Håkan Söderlund påpekar att han har blivit väldigt luttrad i de här sammanhangen, och råder att bara handla när du ska handla, och inte när du blir uppsökt eller uppringd.

Är det något annat man ska tänka på?
– Lämna aldrig ut bank-id till någon, detsamma gäller din bankkod och skriv inte under något. Namnteckningen är lika viktig att hålla rätt på som den fyrsiffriga koden och läs igenom avtalen noga.
Håkan Söderlund påpekar också att ha koll på ångerrätten som normalt handlar om två veckor.
– Men blir du inte upplyst om ångerrätten handlar det om ett år i stället för 14 dagar.
Håkan Söderlunds råd tål att upprepas; skriv aldrig under något utan att ha läst igenom avtalet noga, lämna inte ut bankkod och bank-id och slutligen säg inte hej, säg nej.

Fakta bedrägerier
Just nu får Konsumentverket många frågor och anmälningar angående krav från något som kallas Billpay. I ett brev som har skickats till ett stort antal konsumenter hotas det med stämning i tingsrätten om inte en påstådd slutfaktura på 7 500 kronor betalas.
Den som får en räkning som anses vara felaktig kan göra en skriftlig bestridan, det vill säga protest.
Så länge du kan bevisa att du har bestridit en räkning riskerar du inte att få någon betalningsanmärkning.
Har du fått en stämningsansökan så kan du kontakta tingsrätten för att kontrollera att detta stämmer.
Misstänker du att du har utsatts för ett bedrägeriförsök, gör en polisanmälan.
Källa: Konsumentverket

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier
Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Källa: Hallå Konsument

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS