ANNONS

Hedemora Näringsliv har fått projektet Safety Park beviljat. Syftet är att anlägga en park där exempelvis aktörer från industrin kan träna på olika simulerade olycksscenarier.
Foto: Dreamstime

Safety Park ska minska olyckorna inom industrin

HEDEMORA z Hedemora Näringsliv har fått projektet Safety Park beviljat. Syftet är att anlägga en park där exempelvis aktörer från industrin kan träna på olika simulerade olycksscenarier.

I sitt utskick Näringslivsnytt berättar Hedemora Näringsliv mer om tanken med projektet Safety Park. “Trots många insatser sker fortfarande många olyckor i industrin, gruvnäringen och byggbranschen. Attityder behöver ändras för att förändring ska komma till stånd”, skriver Hedemora Näringsliv.

Jon Danielsson, projektledare för innovationsplattform Gruvorten inom Hedemora Näringsliv, berättar mer:
– Tanken med Safety Park är att anlägga en fysisk park som man kan besöka för att uppleva och träna på att hantera olika uppbyggda scenarier, bland annat olycksscenarier som kan vara hämtade från verkliga händelser inom industribranschen. Detta ska medvetandegöra beteendet, att man tänker till en extra gång när man hamnar i en sådan situation på riktigt, säger han.

Nu har Hedemora Näringsliv fått projektet Safety Park beviljat av Region Dalarna och ERUF, Europeiska regionala utvecklingsfonden. Parken kan även komma att kombineras med digitala verktyg, för att simulera olycksscenarier.
– Man kan använda VR-teknik för att uppleva olika situationer. Det finns ett par liknande parker i Finland, som vi har varit och tittat på, och nyligen öppnades en park utanför Arlanda, säger Jon Danielsson.

Om en Safety Park byggs i Hedemora så skulle anställda inom flera olika industrier kunna nyttja den.
– Initiativet kom från Boliden från början. De större industrierna i södra Dalarna har blivit tillfrågade om projektet och de är positiva till det. Projektet kommer att genomföras av Hedemora Näringsliv, tillsammans med Byggutbildning Star i Dalarna, berättar Jon Danielsson.

Hur stor blir den här anläggningen och var kan den byggas någonstans?
– Det är inte bestämt ännu. Förstudien ska inledas nu och kommer att löpa på fram till hösten. Då vet vi mer var vi står i detta och hur mogen den här idén är. I det läget går det att ansöka om ett genomförandeprojekt men förhoppningsvis ger förstudien så pass många svar på frågorna att det inte ska behövas utan att vi kan gå vidare med planerna ändå, säger Jon Danielsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 9, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS