ANNONS

Många är aktörerna som har anknytning till Säterdalen. Här är några av dem. Från vänster: Thomas och Yvonne Jansson, som driver nöjesdelen i dalen, en kvartett bestående av Stefan Newstam, Cecilia Lundin, Ulla Hellkvist och Annika Gustafsson, från Forsnäsgruppen som driver fäboden i Säterdalen i sommar, Ylva Behr från TURiS, Isabelle Hallgren, Säter Tourist Information, Cecilia Linnteg, affärsutvecklare på Visit Dalarna, Helena Åkerberg Hammarström, näringslivschef i Säters kommun, och Josefin Enström, näringsutvecklare i Säters kommun.
Foto: Pär Sönnert

Så ska Säterdalen utvecklas

SÄTER. Säterdalen är Säters kommuns populäraste besöksmål. Framöver ska dalen prioriteras av kommunen för att utvecklas ytterligare.

Även om Säterdalen lockar massvis med besökare varje år, mestadels under sommaren, så går det att utveckla verksamheterna ytterligare.
– Säterdalen ska prioriteras av kommunen och det går att utveckla folkparken, naturmiljön, parken, leken och fäboden, säger Helena Åkerberg Hammarström.
Thomas och Yvonne Jansson kommer att driva nöjesdelen i dalen för 14:e sommaren. Säsongen inleddes med danser under våren samt med årets första Tisdagsträff som hölls den 14 maj.
– Under sommaren har vi även barnteater och sedan blir det spelningar med bland annat Samir & Viktor samt med Smokie. Just Smokie är den största bokning vi har haft under dessa år, säger Thomas Jansson.

Besöksnäringen är viktig för Säters kommun och just Säterdalen har möjligheten att locka besökare av olika anledningar.
– Säterdalen lockar besökare med bland annat fäboden och vandringlederna. Sedan finns även nöjesdelen och restaurangen. Detta är en attraktiv plats som även leder till arbetstillfällen. Säterdalen är perfekt som besöksmål samtidigt som det finns stor potential för dalen att utvecklas och locka ännu fler besökare, berättar Cecilia Linnteg, affärsutvecklare på Visit Dalarna.

En av aktörerna med viss anknytning till Säterdalen är turisttåget TURiS som är inne på sitt femte år.
– Vi har ett avtal med kommunen att öka tillgängligheten i Säterdalen, så vi har flera turer ner i dalen och sedan upp från dalen. Via Visit Dalarna kommer vi även att ha guidade turer i Säterdalen, berättar Ylva Behr, sekreterare i den ekonomiska föreningen som driver TURiS.

I vintras stod det klart att Forsnäsgruppen, med verksamhet i Stora Skedvi, blir ny entreprenör för fäboden i Säterdalen i sommar.
– För oss är det viktigt att allt vid fäboden ska kännas tidsenligt. Vi kommer att ha flera sorters djur vid fäboden, bland annat höns, fjällkor, allmogegetter och bondkatter. Lördagar blir våra stora fäboddagar med olika aktiviteter vid fäboden, berättar Cecilia Lundin från Forsnäsgruppen.

Just nu rustas fäboden.
– Det arbetet har dragit ut på tiden så det dröjer lite längre än väntat innan vi kan öppna fäboden. För kommunens del är fäboden viktig då den innebär att vi kan erbjuda kontakt med djur i en attraktiv och lärande miljö, säger Helena Åkerberg Hammarström.

En stig har anlagts från parkeringen direkt till gamla teatern och fäboden.
– Det blir en upplevelsestig med storytelling. Bland annat kommer det att sättas upp modeller av fåglar som finns i Säterdalen och som besökarna sedan kan speja efter. En jättefin al kommer att förvandlas till ett koskälleträd och den som har koskällor över får gärna skänka dem till trädet, säger Josefin Enström, näringslivsutvecklare i Säters kommun.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 22 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS