Numera ska hela Sverige ha tillgång till sådana här skopande flygplan när en skogsbrand bryter ut. Mest kommer de att behövas i glesbygden, enligt projektledaren Kajsa Sjösvärd från MSB.
Foto: Foto: Saab AB, Jörgen Ericsson

Så kan Dalarna få hjälp mot skogsbränder

BORLÄNGE. När antalet skogsbränder blir allt fler kan Dala Airport spela en viktig roll i brandbekämpningen. Här kan nämligen MSB välja att placera några av de nationella skopande flygplanen när det finns risk för bränder i området. – I och med klimatförändringarna så blir risken för bränder allt högre, säger projektledaren Kajsa Sjösvärd.
Lars Wallin och Kajsa Sjösvärd informerade berörda om skopande flygplan och om hur samarbetet kan utvecklas vid framtida skogsbränder. Foto: Karin Diffner

Kajsa Sjösvärd bor i Kyna men jobbar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Tillsammans med Lars Wallin, flygchef på Saab i Nyköping och ursprungligen från Linghed, besökte hon nyligen Dala Airport i Borlänge.
Anledningen var att de skulle informera berörda om de skopande flygplan som numera finns att få hjälp av vid skogsbränder i hela Sverige.
– 2019 togs de första helikoptrarna i bruk och nu har vi tio helikoptrar och fyra flygplan, säger Lars Wallin.
MSB har köpt tjänsten av Saab och i år användes luftburet stöd vid 77 olika bränder runt om i Sverige.
– Det var ingen insats i Dalarna just i år, men vi ser att det är glesbygdskommunerna som nyttjar den här möjligheten mest, säger Kajsa Sjösvärd.

Daniel Fogd.

Vid en skogsbrand är det räddningsledaren på platsen som bestämmer om man ska begära hjälp från MSB. En av dem som kan få den uppgiften i framtiden är Daniel Fogd som är inre befäl för räddningstjänsten Dala Mitt.
– Det här känns som ett jättebra verktyg för oss och intressant att se vilket skydd det är för Sverige, säger han efter att ha fått ta del av seminariet.

Flygplanen utgår från Nyköping och helikoptrarna från Västerås. I genomsnitt tar det 48 minuter från ett larm om skogsbrand till att hjälpen ska vara i luften. Men om risken för bränder är större i till exempel Dalarna under en period så kan ansvariga välja att placera plan eller helikoptrar här.
– Det kan bli antingen på flygplatsen i Borlänge eller i Mora, säger Lars Wallin.
För flygplatsernas del ger samarbetet nya möjligheter.
– Ja, varje ben vi har att stå på visar ju att vi har ett existensberättigande, säger marknadschefen Stefan Carlsson på Dalaflyget.

Stefan Carlsson.

Hittills har en större övning med luftburen brandbekämpning genomförts i Sverige, i Blekinge. Att nästa övning skulle förläggas till Dalarna eller i närheten är inte omöjligt, enligt seminarieledarna. Det är i så fall något som välkomnas av räddningstjänst Dala Mitt.
– Ju mer vi vet om piloternas arbete och hur det går till på marken, desto enklare blir det för oss när det blir fråga om skarpa insatser, säger Daniel Fogd.

Foto: Saab AB, Jörgen Ericsson
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS