Jordbruksverket tipsar djurägare om vad de kan göra för att de fyrfota familjemedlemmarna ska må bra i solen i sommar. Listan riktar sig till katt- och hundägare.
Foto: Dreamstime.com

Så får du husdjuren att må bra i värmen

DALARNA Sommartider med sol och värme innebär att det finns en del att tänka på, inte minst för de som har husdjur. Jordbruksverket listas här flera tips för katt- och hundägare.

Jordbruksverkets tips nedan riktar sig till djurägare som har katter och/eller hundar. Följande tips ska göra att de fyrfota familjemedlemmarna ska må bra i solen i sommar:

Tips för hunden:
* Lämna aldrig din hund i bilen en varm sommardag.
* Motionera inte din hund mitt på dagen och se till att den dricker ordentligt under varma dagar.
* Undvik bad där det är algblomning. Blågröna alger är giftiga och kan finnas i både sött och salt vatten.
* Skölj av din hund i rent vatten om den badat ute i vatten av skiftande kvalitet.
* Små sår och stickskador kan lätt leda till hudinfektioner, så kallade fukteksem i värmen. * Kolla igenom din hunds hud dagligen så du upptäcker avvikelser innan de vuxit sig stora.
* Kontakta veterinär om din hund blivit huggormsbiten. Snabb vård kan vara avgörande för hur stor skadan av giftet blir. Håll hunden så stilla som möjligt tills ni kommit till veterinär.
Geting eller bistick ger sällan upphov till så stora besvär att hunden behöver vård . Får din hund många stick bör du dock kontakta veterinär.
* Brännmaneter på svenska västkusten ger sällan upphov till så kraftiga symtom, men mår din hund dåligt bör du kontakta veterinär.

Tips för katten:
* Ställ ut vatten på flera ställen så katten alltid har tillgång till färskt vatten. Även om katten för det mesta är utomhus behöver den ha tillgång till färskt vatten och skugga.
* Om katten äter blötmat – ge mindre mat, men oftare. Katten vill kanske inte äta så mycket på en gång och maten blir snabbt ofräsch när det är varmt. En katt som mest äter torrfoder, kan behöva äta lite mer blötmat under sommaren. Blötmat är ett bra sätt för katten att få i sig vätska.
* Se till så kattens päls inte blir för tovig och smutsig, genom att borsta den. En päls fri från smuts är lättare för katten att hålla ren och sval. Katten kyler sig själv genom att slicka på pälsen.
* Lämna aldrig katten ensam i en bil utan uppsikt! Bilen blir fort het och det går snabbt för en katt att utveckla värmeslag, även om rutorna är nedrullade och bilen står i skuggan.
* Är din katt slö, har svårt att stå, kräks och verkar vinglig kan det vara symtom på värmeslag. Andra symtom är att katten flåsar, får ovanligt röd tunga, klibbig saliv och rött eller blekt tandkött. Kontakta veterinär, och kyl ner katten genom att fukta pälsen med ljummet vatten. En kall, fuktig handduk kan lindas runt katten för att kyla ner den.
Källa: Jordbruksverket

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 30 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS