ANNONS

Någon publik blir det inte i år heller under stadsloppet i Ludvika men arrangörerna hoppas att upp emot tusen motionärer ska delta under årets arrangemang som är utspritt under en veckas tid.
Foto: Veronica Rigtorp

Så blir årets stadslopp i Ludvika

LUDVIKA. Stadsloppsveckan blir även i år ett utspritt och coronasäkert evenemang. – Många saknar folkfesten, men det finns också de som uppskattar att springa utan publik, säger Lars Hultgren i arrangörsstaben.

Stadsloppet har arrangerats sedan 1985 i Ludvika. I fjol fick arrangerande Ludvika förening för idrott, LFFI, tänka om och sprida ut deltagarna under en vecka. Så blir det även i år under tiden 16-22 maj.
– Vi har en slinga på 5 250 meter som man kan välja att springa ett, två eller fyra varv på. Springer man fyra varv så blir det lika långt som en halvmara, det vill säga 21 kilometer, säger Lars Hultgren som sköter administrationen runt Stadsloppsveckan.
Före pandemin brukade loppet locka cirka tusen deltagare. I fjol sprang 700 motionärer.
– Vi tappade barnen i fjol, men dem hoppas vi få tillbaka nu genom Lilla stadsloppet. Det är en sträcka på drygt en kilometer som är öppen för alla barn och som man kan korta ner om man vill, berättar Lars Hultgren.
Vad tyckte Ludvikaborna om fjolårets evenemang?
– Många saknade förstås folkfesten, men det var också en hel del som tordes springa just för att det inte stod en massa folk och tittade. Så ur motionsaspekt så var den en hit.

Inför årets upplaga hade arrangörerna hoppats kunna göra en kombination av individuella starter under hela veckan och en särskild tävlingsdag med publik.
– Det gick inte att göra på grund av restriktionerna, men vi hoppas på nästa år.
För att kunna delta och vara med i utlottningar krävs att man anmäler sig på föreningens hemsida. Ingen behöver registrera sin tid men om man vill så kan man göra det genom en särskild app eller valfri gps-utrustning.
–Tävlingen handlar mer om äran, för ingen vinner på tid. Vi lottar ut priser bland alla som är med.
För den som vill ha en extra utmaning kan man också välja att göra trippeln, det vill säga att både springa fem, tio och 21 kilometer under samma vecka. Start och mål för alla lopp är vid Charlie Normans torg och man kan springa även på nätterna.
– Men vi har bara start- och målportalen uppsatt på dagtid, säger Lars Hultgren, en av många engagerade i LFFI.

Fakta/Stadsloppet
Ludvika stadslopp har arrangerats sedan 1985.
30-årsjubileet firades med en halvmara från Sunnansjö till Ludvika som sedan genomfördes parallellt med lopp på sex och tio kilometer samt olika barnlopp under några år.
De senaste åren har evenemanget lockat cirka 1 000 deltagare.
När Ludvika firade 100 år som stad 2019 arrangerade Ludvika FFI för första gången Sylvesterloppet, ett lopp på nyårsafton då Sylvester har namnsdag. Första loppet lockade över 400 deltagare, vilket var långt över förväntningarna.
I fjol blev det inget lopp på nyårsafton på grund av pandemin, men det hoppas föreningen att det ska bli i år igen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS