ANNONS

Birgitta Sacrédeus, Simon och Filip Hedlund, Booksquare, Roger Danielsson, RXD samt Angelica Ekholm.
Foto: Privat

RXD och Booksquare blev årets två vinnare

DALARNA. Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset 2021, delades nyligen ut vid en ceremoni av Birgitta Sacrédeus, ordförande i regionala utvecklingsnämnden och Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park. Vinnare blev Roger Danielsson och bolaget RXD samt Booksquare.

Årets vinnare Roger Danielsson och bolaget RXD med innovationen Green Buffers får det regionala priset på 10 000 kronor. Årets vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer är Booksquare för den innovativa, hållbara, digitala plattformen för prenumeration av kurslitteratur. Simon och Filip Hedlund, delägare i Booksquare, får dela på 10 000 kr.
Roger Danielsson och företaget RDX, får SKAPA-priset för sin högkvalitativa innovation Green Buffers.
Juryns motivering lyder:
”I den globala agendan för hållbar utveckling finns ett intresse att driva på tekniken inom transportsektorn mot energi- och klimatsmarta alternativ. Att förbättra förutsättningarna för spårbunden trafik ligger helt i linje med detta. I en sådan omställning ställs allt högre krav på såväl spår som fordon. Green Buffers bidrar till att minimera skador i samband med olyckor med rälsgående fordon och innehåller nya patenterade inslag. Marknaden är internationell med flera stora potentiella kunder, vilket innebär en god möjlig spridning av nyttan, både vad gäller säkerhet och hållbarhet.”

Bröderna och delägarna Simon och Filip Hedlund och företaget Booksquare, får SKAPA-priset för unga innovatörer, för sin innovativa digitala plattform där studenter erbjuds en lättillgänglig, hållbar och smart prenumeration på studentlitteratur.
Juryns motivering lyder:
”Digital streaming av kurslitteratur innebär många fördelar. Minskade kostnader för studenterna, mindre kassation, distribution och lager för förlagen och nya undervisningsmöjligheter för lärarna. Aktuella versioner av allt material, ständigt tillgängligt för alla och överallt. Booksquare är ett lysande exempel på hur digitalisering kan medföra att bekvämlighet, ekonomi och hållbarhet går att förena.”
– Det är två värdiga vinnare och två mycket intressanta innovationer, säger Jörgen Steen, affärsutvecklare på Dalarna Science Park och ledamot i SKAPAs jury i Dalarna, i ett pressmeddelande.
– Det är viktigt att vi lyfter och visar upp goda exempel på innovationer som kommer från Dalarna. Vi behöver inspirera till att fler idéer blir innovationer som dessutom förverkligas och når marknaden. Så bygger vi fler företag och nya arbetstillfällen och intresse för Dalarna, säger Angelica Ekholm, VD Dalarna Science Park.

Nationell tävling
Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen vid SKAPA innovationsgala den 11 november 2021 som genomförs digitalt.
Pristagarna tävlar då om 500 000 kronor för det nationella SKAPA-priset.
Regionala juryn består av representanter från Dalarna Science park, Ung Företagsamhet, Region Dalarna samt Dala Bergslags Uppfinnare.

Tidigare vinnare av Skapapriserna i Dalarna
2020.
SKAPA-priset: Fredrik Bokvist & Lars Thelin, Vivolab AB, Falun för andningsnappen Breease
2019.
SKAPA-priset: Petri Ruotsalainen, Jan Zackrisson och Calle Lindroth för OptoPro
SKAPA-priset för unga innovatörer: David Forsberg och Madelena Stunis med Kwikk
2018.
SKAPA-priset: Jonn Are Myhren för Health Box
SKAPA-priset för unga innovatörer: Anton Ölund för Kemhatten
2017.
SKAPA-priset: Mjölmaskrotein – Nils Österström
SKAPA-priset för unga innovatörer: Zono cocktails – Kevin Furunäs
2016.
SKAPA-priset: Luvian – Stefan Lysén
SKAPA-priset för unga innovatörer: Raptor – Bandspännaren
2015.
SKAPA-priset: Pill Popper – Ulrika Lindqvist, Sture Milling och Mårten Milling, Schine innovation.
SKAPA-priset för unga innovatörer: Stopplarm – Jon Friberg
2014.
SKAPA-priset: Bizify- Karl-Oskar Lundin, Xeronic AB
SKAPA-priset för unga innovatörer: Flarie- Filip Tröger, Kim Ejebari och Niclas Bergfors, Flarie AB
2013.
SKAPA-priset: Flyttbar kontaktledning – Bengt Hoppe
SKAPA-priset för unga innovatörer: Iride – Louise Siljeholm

Om SKAPA-priset
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10 000 kronor i regionalt pris.

Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS