Dalarnas rutinerade domarbas Conny Midér går på djupet med den något åtstramade bedömningsnivå som nu tillämpas inom ishockeyn.
Foto: Sonny Jonasson

Rutinerad domarbas i slipad hockeyanalys

DALARNA Svensk ishockey tacklar mer än någonsin denna säsong. En pandemi, sjuka spelare, tomma läktare, inställda matcher, haltande tabeller. Och strängare bedömningsnivå från domarna.

Som vållar debatt hos både proffs och amatör.
Rutinerade domarbasen Conny Midér kastar ljus över situationen.
– Förstår att man på ett sätt kan tycka det är lite petigare, men samtidigt är det här grundat i en delegation med både klubbar och domare.

Det är ett tränat öga som betraktar hockeyhösten 2020. Att den av domarna nu strängare tillämpningen av regelverket medför diskussion är ingen överraskning.
Conny Midér har 54 år som hockeyälskare, och 36 av dessa som domare, på meritlistan.
Han äger detaljerad insyn i vad som nu renderar eldfängda åsikter i omklädningsrum, nyhetsartiklar och det vardagliga tugget hockeyfolk emellan.
– Det är hur domarna bedömer så kallade spelförstörande moment, som slashing och interference.
– Gällande slashing har ny bedömning också tidigare testats, men där har man ju backat och ändrat om lite i synsättet. Ytterst handlar det hela om att pucken ska göra jobbet, att hockey ska spelas.

Han exemplifierar med vanligt förekommande situation på isen:
– Om jagande spelare stör puckhållaren och har klubban i nivå med dennes handskar, vilket också kan göra att den glider i väg upp mot ansiktet, då är regelverket tydligt att det ska vara utvisning. Vi har inte hittat på något nytt.
Men Midér vet också att det här bitvis är mycket svåra moment för en domare.
– En utmaning för domare på alla nivåer, och i synnerhet om man är yngre och kanske lite oerfaren. Handlar det om ett renodlat slag med klubban, eller är det bara en liten psykning?

Ämnet domarnivåer kontra spelaransvar och balansen i det hela gäller samtliga seriesystem och de flesta åldrar.
Men Conny Midér, ordförande i länets domarkommitté, med utbildningsuppdrag och övergripande ansvar inom länets domarkår, framhåller att själva etablerandet av nya regeltolkningar och bedömningsnivåer inte sker på domarnas initiativ allena.
– Jag förstår att man på ett sätt kan tycka det är lite petigare, men samtidigt är det här grundat i en delegation med både klubbar och domare.
– Det är inte så att domarna har ett möte där man säger “ja” och “amen” till allting. Det sker i samförstånd med klubbarna.

Vidare betonar han att nya förhållningssätt och bedömningar inte blir praxis utan att ha synats ur samtliga infallsvinklar.
– Förändringar föregås av vilda diskussioner i vad jag upplever är ett kvalitativt diskussionsklimat inom en väldigt duktig stab. Det argumenteras för och emot, videogranskas och vänds och vrids på för att nå samsyn för hockeyns bästa. Och min erfarenhet är även att det tar ett tag för såväl domare som spelare att acklimatisera sig till förändringar i bedömning, det sätter sig och hamnar mer rätt med lite tid, säger Conny Midér.

Den smedjebacksättade, nu Borlängestationerade, domarbasen uppger relationen till klubbarna vara som mest konstruktiv på elitnivå.
– Det blir oftare hårdare ord en bit ned i divisionerna. Men tyvärr visas där också mer sällan samma entusiasm att delta i förändringsarbetet på ett produktivt vis.
Conny understryker vikten av blick och rutin när det gäller tolkning av hastigt uppkomna situationer på isen. Härav är han ytterst noga i att påpeka för unga, aspirerande domare att alltid ställa många frågor under utbildningen. Inte minst för att etablera nära tänk och förståelse för en bitvis krånglig terminologi.

Därtill uppger han den höga farten i dagens ishockey som en faktor att ha i åtanke. För spelares och domares säkerhet, och för framtidens hockey.
– Det är farten som ställer till det, och det är delvis även därför man arbetar för att få bort de farliga huvudtacklingarna.
– Jag upplever att dessa huvudtacklingar väldigt sällan utförs medvetet eller med flit. Men när det går så snabbt som det ofta gör i dagens hockey så uppstår missbedömningar och det finns ibland inte tid att avstyra eller parera.

Midér ger sin bild av utvecklingen inom ishockeyn – en bild som präglas av hur just hastighet och attack tar större plats än själva spelet med puck.
Mer röj, mindre lir.
– Det är därför man tagit in konceptet med anpassade spelformer för barn. Med låg sarg, små rinkar och fokus på passningar, passningar, passningar.
– För att främja puckkontakt och skapa lirare, och det här är något man nu implementerar redan i tidig ålder i exempelvis Tre Kronors Hockeyskola. Alla ska få röra pucken. Det är fantastiskt att se delaktigheten och spelglädjen, berättar Conny Midér.
Och inflikar att ishockeyns natur som kontaktsport ska behållas intakt – det är de rena spelförstörande och farliga inslagen som ska stävjas.

Att man som domare lätt hamnar mitt i moset har han själv fått erfara vid flertalet tillfällen.
– Ja, genom åren har man fått sig en och annan smäll. Är glad att jag har tänder och ögon i behåll, skrattar han avväpnande.
Huruvida nu rådande bedömningsnivå ska fortsätta tillämpas får framtiden utvisa.
Helt klart står också att nu pågående säsong av kända skäl är allt annat än ordinär. I skrivande stund är av Dalarnas Ishockeyförbund beslutat att pausa all tävlingsverksamhet i länet till och med den sista december.
– Den här hösten är på många sätt den märkligaste jag varit med om i hockeysammanhang, konstaterar Conny Midér.
– Oavsett så kommer vi efter säsongen att utvärdera den bedömning som nu tillämpas. Hur föll det här ut, och vad tycker klubbarna? Sedan går vi tillsammans vidare.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS