ANNONS

Johan Eriksson, i Ludvika motorsällskap fick den delikata uppgiften att organisera lådbilstävlingen Broracet.
Foto: Veronica Rigtorp

Robusta byggen ska rulla ikapp på bron

LUDVIKA. Ett svartvitt fotografi från 1960-talet blev upptakten till lådbilstävlingen Broracet, som kommer att köras den 18 maj, som en del av Ludvikas 100-årsjubileum.

Johan Eriksson, fyra i Back-SM förra året, och en av alla aktiva i Ludvika motorsällskap, Ludvika MS, fick den delikata uppgiften att organisera det hela.
– Håkan (Rosén, red.anm.) såg ett gammalt fotografi av Staffan Olofsson då han som väldigt ung kör lådbilsrally här i Ludvika. Olofsson blev senare en duktig rallyförare. Vi kommer att försöka få hit Staffan till tävlingen, berättar Johan Eriksson.

Ingen vet om det kördes några mer lådbilsrallyn efter tävlingen där fotografiet togs. Vissa eftersökningar har gjorts men Eriksson och kompani har inte fått någon respons på frågan.
Men nu är det dags igen. Lådbilsrallyt kommer att hållas 18 maj på nya kajbron ner mot Kajkrogen.
– Bron har ju varit stängd länge under ombyggnaden, så om den stängs av 5-6 timmar för ett lådbilsrally kan ju inte göra någon större skillnad, menar Eriksson.

Tillstånd hos polisen är redan klart. Tävlingen anordnas i full överensstämmelse med Svenska Bilsportförbundets tävlingsbestämmelser samt det som står i tävlingsinbjudan.
Reglementet för riktiga lådbilsrallyn är omfattande och Johan Erikson har koll på allt.

Bilarna ska uppfylla viss prestanda och måste vara byggda enligt konstens alla regler. Johan har valt att ta fram ritningarna till den enklaste modellen; Lådbil 21:an. En robust konstruktion som tål tuffa tag.
– Vi som arrangör hoppas vi kan locka unga och barn hemifrån, så de gör det här istället för att sitta hemma vid datorer och tv-spel.

Att bygga en egen lådbil blir inte heller några större kostnader. Eriksson beräknar materialet till 600-700 kronor.
– Jag försöker få ut informationen om rallyt till skolorna för att se om dom kan göra nåt på fritids eller i slöjden tillsammans med barnen.
Johan Eriksson har tagit fram ritningar/byggbeskrivningar och kommer själv att bygga en bil till sina egna barn Sebastian 11 år och Agns 9 år gamla. De två får dela på en bil, då de kör i olika klasser.

Det är jämställt så det förslår i motortävlingar, tjejer och killar tävlar i samma klasser, även på Lådbilsrallyt. Det kommer att vara en tävlingsklass med kvalstege i tre olika åldersklasser och en öppenklass, i den sistnämnda är det alla mot alla i hembyggen utanför lådbilsreglementet.

Prisutdelning med pokaler utlovas av Ludvika MS som ser tävlingen som en bra rekryteringsbas för framtida motorlöften.
Det blir ett hektiskt år för Ludvika MS, som anordnar inte mindre än tre SM-tävlingar under året. Bergslagsrallyt har redan genomförts, back-SM och bilorienterings-SM, plus alla andra årligt återkommande tävlingar.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 14 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS