ANNONS

“Man visste helt enkelt inte vad som lurade under asfalten”, konstaterar Gustaf Malmberg, grund- och särskolechef i Falu kommun. Detta efter att skolgårdens ombyggnation försenats till följd av att rötter nästlat sig in i rören för dagvatten samt avlopp.
Foto: Sonny Jonasson

Rötter i rören försenar skolrenovering

FALUN Ombyggnationen av Britsarvsskolan försenas. I underjorden väntade ovälkomna överraskningar.

Britsarvsskolan växer. Från och med höstterminens start har samtliga elever från den närliggande Tegelbruksskolan också anslutit, och skolan kliver upp i kapacitet att hantera årskurser från förskoleklass till och med nian.
Sedan tidigare är sporthallen avstängd på grund av omfattande renoveringsarbeten, och då dessa arbeten visat sig mer krävande än beräknat, kommer hallen förbli stängd också under hösten.

Även på skolgården utförs mark- och miljöåtgärder för att ge skolan ett ansiktslyft och ändamålsenlig utformning. Dessa ingrepp är nu försenade på grund av angrepp. Från moder natur själv, har det visat sig.
– Skolgården ska anpassas för de yngre barnens utemiljö, och under det här arbetet stötte entreprenören på tämligen konkreta problem, berättar Gustaf Malmberg.
– Det har växt in rötter i rören för dagvatten och avlopp, och rören i fråga har nog inte bytts ut sedan 60-talet. I stället för nödlösningar och att det kanske blir ännu dyrare att laga dem på sikt, så väljer vi att göra det ordentligt nu direkt, utvecklar Gustaf.

Därav har på gräsplanen bakom skolan fixats temporära lekytor, och eleverna i förskoleklass samt årskurs ett huserar under tiden i kvarters- och samlingslokalen känd som K-femman, belägen i Bojsenburg.
– Så ser det ut i drygt en månad till, sedan bör det här vara åtgärdat.
– Man visste helt enkelt inte vad som lurade under asfalten, konstaterar Gustaf Malmberg.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 36 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS