ANNONS

17 miljoner kronor fick dalfolket i rotavdrag för olika typer av byggjobb under september i år. Det är tre miljoner mer än samma månad i fjol.
Foto: Karin Diffner

Rot och rut ökar i coronatider

Tvärtemot vad experterna trodde så har folkets intresse för att göra rut- och rotavdrag ökat under pandemitider.

I Dalarna betalades till exempel tre miljoner mer ut i rot för byggarbete under september än för samma månad i fjol.
Marcus Jakobsson som är statistiker och analytiker på Skatteverket säger att han och hans kollegor räknade med att utnyttjandet av rut och rot skulle minska sedan coronaviruset fick fäste i Sverige. En sämre ekonomi var en av orsakerna, trodde de.
– Men också att när folk jobbade hemifrån skulle de städa mer själva, säger han.
I själva verket blev det tvärtom när det gällde avdragen för städning.
– När folk är hemma mer, så skitar de också ner mer, så egentligen är det ju helt logiskt att de behöver mer städning, säger Marcus Jakobsson.

Är det några fler områden som sticker ut?
– Rent generellt så har det ökat på alla områden, säger Marcus Jakobsson.
Dalfolket fick i fjol rut- och rotavdrag på totalt nästan 400 miljoner kronor.
De tjänster som vi anlitar mest är hjälp med städning och byggnadsarbeten. Där handlar det under 2019 om avdrag på cirka 62 miljoner respektive 185 miljoner kronor.
När det gäller ökningar i år så har nästan alla tjänster man får göra avdrag på i Dalarna ökat.
I september månad fick masarna och dalkullorna cirka 17 miljoner i avdrag för byggarbeten jämfört med 14 miljoner i fjol.

Städningen i september ökade från 4,6 miljoner till 4,8 miljoner.
Det finns också några tjänster som minskat under samma månad. Avdragen för vvs-arbeten minskade till exempel med cirka en halv miljon till 4,1 miljoner.
Under september månad i år var det inte heller så många i Dalarna som ville ha hjälp med barnpassning. Bara en dryg tusenlapp beviljades i år jämfört med 25 tusenlappar förra året.
Något som dalfolket verkar duktiga på att göra själva är att läsa läxor med sina barn och laga mat. När det gäller de tjänsterna har Skatteverket nämligen inte betalat ut en enda krona i länet vare sig förra året eller hittills i år.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS