Rosade rader från Norberg

2017 blev Sven Olov Karlssons skildringar av branden i Norbergs närhet, Brandvakten, uppmärksammad. Nu är författaren med rötter i Norberg aktuell igen med novellsamlingen Årsboken.
Foto: Thomaz Andersson
NORBERG. Proffstyckarna har stämt upp i en unison hyllning av Sven Olov Karlssons senaste alster.

Raden av positiva omdömen om novellsamlingen Årsboken är lång.
– Jag är glad och tacksam, säger författaren.
Sven Olov Karlsson beskrivs ofta som en landsbygdens röst. Möjligen finns en del av förklaringen i att han ser världen med ett perspektiv format i Nyhyttan, Norberg. Han har fortfarande en adress i den bygd som format honom. Familjegården används numera som fritidshus.
– Jag tog ner ett vindfälle och kapade upp några träd som fallit över vägen i söndags, berättar han via telefon från sin ordinarie adress i Bagarmossen.
Hur mycket av Norbergarn finns kvar i dig?
– Ganska mycket. Uppväxten präglades av blandade känslor. Jag trivdes, men anade att det kunde se annorlunda ut någon annanstans, nyfikenheten lockade.
Debuten som författare med Italienaren, 2003, blev en stor framgång. Hans tredje roman, Porslinsfasaderna, nominerades 2013 till Augustpriset. 2017 blev hans skildringar av branden i Norbergs närhet, Brandvakten, uppmärksammad.
Den nyligen utgivna, Årsboken, är består av tolv noveller, en för var och en av årets månader. Omslaget är lånat från den förr vanligen använda Lingonkalendern, dekorerad med två tryckta “kaffefläckar”.
Upplever en gemensam nämnare i de tolv novellerna. Karaktärerna påminner starkt om människor jag mött, sett eller hört talas om. Stora samhällsproblem sedda ur den lilla människans perspektiv.
Har du en politisk agenda i boken?
– Ja, en fördelningspolitisk agenda. Samhället överger delar av landet. Staten tar bort det fasta telenätet utan att erbjuda andra alternativ. Internet är numera en förutsättning för att få vardagen att fungera och ansvaret för att den infrastruktur som krävs för att den ska fungera läggs helt i händerna på idellea krafter.
Sven Olov Karlsson är glatt överraskad av den positiva uppmärksamhet Årsboken fått och att förväntningarna stadigt ökar.
– Situationen kan liknas vid en Vasaloppsvinnare som just gått i mål som får frågan “När ska du vinna igen?”.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

NORBERG En man har åtalats misstänkt för grovt rattfylleri, vilket ska ha skett i Norbergs kommun. Han ska ha kört lastbil trots att han var berusad. Mannen har erkänt gärningen.
Avesta Con, som skulle genomförts på Karlfeldtsgården på lördag, är inställt meddelar arrangören.
AVESTA Avestas kommundirektör Anders Friberg lämnar sin post efter 18 år. I oktober blir han Region Dalarnas nye regiondirektör. "Jag närmar mig uppdraget med ödmjukhet", säger han.