Från vänster: Gustav Hall, Ronny Wedin och Jacob Söderqvist.
Foto: Privat

Ronny vill vara med i det annorlunda Vasaloppet

Det blir ett Vasalopp nästa år – men ett annorlunda skidlopp. En som vill ta sig in det begränsade loppet är Avestasonen Ronny Wedin.

Det här pressmeddelandet gick arrangörerna ut med för en tid sedan.
“För att Vasaloppet ska kunna fortsätta att vara en motor för motion och hälsa på ett tryggt sätt även i coronatider öppnar vi upp vår 90 kilometer långa Vasaloppsarena mellan Sälen och Mora som en anläggning. Med en rad försiktighetsåtgärder erbjuds alla, att utifrån rådande riktlinjer i samhället, komma och genomföra sitt vasaåk här på plats.”
Men ett klassiskt Vasalopp kommer det att bli den första söndagen i mars, dock med endast 300 deltagare. Ett lopp som Sveriges Television kommer att sända.

Ett “tak” är alltså satt och det påverkar de lokala skidåkarna som hade tänkt vara med på det riktiga Vasaloppet.
En av dessa är Ronny Wedin, tävlande för Teasm Pumpen SK.
Hur ska du gå tillväga för att kunna få en plats i Vasaloppet?
– Jag kommer fortsätta arbeta vidare med mina del- och huvudmål för säsongen där Vasaloppet är fortsatt högst prioriterat för mig när det gäller utvalda tävlingar. Jag har varit elitseedad till Vasaloppet senaste sex åren och kommer fortsätta tävla i utvalda seedningslopp för att bli elitseedad igen.

Ronny berättar att det senaste Vasaloppet blev ett tungt bakslag med en sämre prestation jämfört med tidigare.
– Tävlingssäsongen ställdes sedan in från mitten av mars månad på grund av pandemin
Ronnys träningsår startade redan i maj månad och han arbetar vidare med att utveckla mina styrkor och svagheter som långloppsåkare.
– Mina fokusområden har varit att utveckla min stakteknik då jag haft problem att behålla rätt rörelsemönster när jag blivit utmattad muskelärt och därmed förbrukat mer energi som resulterat i att jag fått släppa viktiga positioneringar och klungor, berättar han och fortsätter:
– Jag arbetar mycket med att utvärdera min egna status av den totala belastningen gällande civilt arbete, träning, tävling och återhämtning.

Finns det redan nu snö att träna på i närheten av Avesta?
– Närmast Avesta så har Lugnet i Falun och Orsa Grönklitt haft sparad konstsnö som de lagt ut från mitten av oktober månad. Snöproduktionen sätts igång i Åsbo och samtliga anläggningar runt om i landet så fort förhållandena är gynnsamma.

Hur stort är Vasaloppet för dig?
– Vasaloppet är verkligen någonting alldeles speciellt att få uppleva både som deltagare, serviceteam eller åskådare. Det är en mycket rolig tävling med högst prestige bland alla tävlingar i Visma Ski Classics, det vill säga långloppsvärldscupen.

Kommer du att åka Vasaåket om du inte får en plats i Vasaloppet?
– Mina förhoppningar är att åka Vasaloppet elit och kommer annars ta beslut i slutet av februari, säger Ronny Wedin som genomfört nio raka Vasalopp sedan 2012.

Fakta
Tjejvasan avgörs lördagen den 27 februari och Vasaloppet söndagen den 7 mars. Två lopp som körs som elittävlingar utan publik.
För alla andra skidåkare lanseras Vasaåket 2021, som ersätter de ordinarie loppen.
Vasaåket 2021 får fyra distanser: 10, 30, 45 och 90 kilometer. Dessa kan genomföras från fredagen den 12 februari till och med söndagen den 7 mars.
Bokningen av startplatser direkt till Vasaåket 2021 öppnar torsdagen den 19 november kl. 09.00 på vasaloppet.se.
Vasaloppet planerar dessutom att ha preparerade skidspår hela vintern, från mitten av december till april. Skidspåren är tillgängliga för alla med det nya Arenakortet.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS