ANNONS

Nyheter på Romme Alpin är många i år, en av de senaste som är en tillfällig lösning med anledning av pandemin är det stora värmetältet som sätts upp för att undvika trängseln i ordinarie värmestuga.
Foto: Veronica Rigtorp

Romme Alpin begränsar antalet åkare i pisterna

Romme Alpin begränsar antalet skid- och snowboardåkare i anläggningen i vintern, på grund av rådande pandemi och restriktioner.

Det är de först i Sverige med att göra och man räknar med att säsongsöppna den 23 december.
Romme Alpin ser nu fram emot kyla och snö och längtar efter många härliga dagar utomhus och kommer med en viktig uppdatering inför säsongen.
Redan nu ses den nytillverkade snön landa i backarna.
Många gäster besöker anläggningen över en dag och kommer oanmälda. För att klara de rådande restriktionerna, även en dag med fint väder och perfekt skidföre, har Romme Alpin i år valt att begränsa antalet skid- och snowboardåkare i anläggningen.

Alla gäster kommer att behöva ladda eller förboka sitt SkiPass i förväg och inga SkiPass kommer att säljas på plats i anläggningen. Begränsningen kommer att anpassas efter hur många liftar och nedfarter som är öppna samt rådande yttre förhållanden.
Gäster med säsongskort behöver inte förboka åkdagar.

I vinter kommer även barn 0–6 år, som fortsatt åker gratis på Romme Alpin, att behöva ett beröringsfritt SkiPass. Detta för att kunna förboka sin plats i skidanläggningen.
På plats har ett stort arbete lagts ner för minskad trängsel. Bland annat kommer skiduthyrningen och restaurangerna att ha nya kösystem utomhus.
– Vi ser nu fram emot många härliga vinterdagar ute i snön. Vi kommer att ta vara på varje tillfälle med kyla för att tillverka snö och öppna anläggningen till jul och anläggningens säsongspremiär den 23 december, säger Bo Funke.
– Det som normalt är vår styrka, tillgängligheten, blir nu tvärtom en stor utmaning, då det är enkelt att besöka anläggningen med egen bil för bara en skiddag. En dag med extra fint väder skulle vi utan begränsningar ha svårt att klara de rådande restriktionerna.

Begränsningen kommer att anpassas efter hur många liftar och nedfarter som är öppna samt rådande yttre förhållanden.
– Vår bedömning är att det kommer att finnas plats för alla de flesta dagar under säsongen. Dock förväntar vi oss att begränsningen kommer att uppnås under vissa helgdagar, vilket då kommer att betyda ”slutsålt” av SkiPass. Till dessa dagar är det klokt att i god tid förboka er plats, menar Bo Funke.
Gäster med säsongskort behöver inte förboka åkdagar.
Nytt för i år är att även gäster med förbokad utrustning kommer att ta ett könummer och invänta sin tur utomhus utan trängsel.

I vinter kommer butiken och verkstaden ha ett begränsat antal samtida gäster inomhus. För att få hjälp med inställning av utrustning finns alla välbesökta dagar hjälp att få utomhus utanför shop/verkstad.
Nyheter finns det gott om, en del utveckling av anläggningen, andra för att anpassa för verksamhet i pandemin. Äta utomhus: Utegrillen vid Romme Dal, Blinkys.
Större dagar kommer det dessutom att erbjuda utegrillar med försäljning på ett flertal ställen: Toppen av Snöberget – ny grill med bord, bänkar och uppvärmt tält. Romme Syd – uppgradering av den omtyckta Snöbaren. Grill på Toppstugans terrass, nu med egen entré utomhus. Våffelstation på Våffelstugans terrass, nu med egen entré utomhus.
Äta inomhus: Alla matställen i anläggningen kommer att begränsa antalet gäster samtidigt inomhus samt begränsar antalet sittplatser. Det sker genom ett nytt kösystem, med könummer och väntar utomhus tills det finns plats.

Som komplement till Värmestugan i Romme Dal finns ett extra tält med sittplatser som kommer att vara öppet under populära dagar.
Även en hel del anpassningar sker i Ski Lodgen.
Skidskolans åtgärder i vinter är att utöka avståndet mellan olika grupper och privatgäster. Undervisningen kommer i största möjliga mån att ske med begränsad närkontakt.

Tips och råd
Skidåkning och all vistelse utomhus bedöms av Folkhälsomyndigheten ha låg risk för smittspridning samt vara viktig för välmående i stort.
I liftarna vill vi att sällskap åker samlade och lämnar minst ett säte fritt till annat sällskap.
Med begränsat antal skidåkare i systemet är målet korta och glesa köer. Håll minst en stavlängds avstånd och visa respekt för andra.
Res ombytt och göra dig skidklar vid bilen.
Ta till exempel med en termos och en macka i bilen och hämta senare för dagens picknick.
Personligt ansvar
Utöver alla av Romme Alpin vidtagna åtgärderna förväntas att alla personer tar ett stort individuellt ansvar. Vid minsta symtom skall både personal och gäster stanna hemma.
Vid platser med möjlig trängsel – håll minst en stavlängds avstånd och visa respekt för andra.
Vid allmänna platser som inte kontrolleras av Romme Alpin såsom exempelvis grillplats och pulkabacke krävs att alla tar ett stort ansvar för att hålla avstånd och vänta på sin tur.

Arbetet i anläggningen arbetar aktivt för att minimera trängsel.
Städpersonal rengör och desinficerar frekvent ytor och föremål som vidrörs ofta, exempelvis dörrhandtag och nyckelkort mm.
Handsprit finns tillgängligt vid alla faciliteter i anläggningen.
Endast fullt friska medarbetare tillåts komma till jobbet. Vid minsta symtom stannar man hemma.
Tydliga hygienrutiner för medarbetare.
Tvättar händer ofta och har tillgång till handsprit.
Köfållor till liftarna kommer att utformas för att ge möjlighet att hålla avstånd.
Rekommenderar att familjer och sällskap åker tillsammans i liftar.
Mellan varje uthyrning desinficeras hjälmar och stavar.
En värd utanför Skidshopen hjälper med enklare justeringar av utrustning.
Skidskola har begränsat antal elever i grupplektioner.
Ytor och föremål rengörs och desinficeras frekvent.

För att gästerna ska få mer information om hur ett besök går till på Romme Alpin fungera i vinter rekommenderar man besökarna att läsa mer på: www.rommealpin.se/sv/covid/aktuellt

Romme Alpin. Foto: Romme Alpin.
Romme Alpin. Foto: Romme Alpin.
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS