Tamara Zuljevitz, ledargestalt för projektet.
Foto: privat

Röda Korset integrerar ungdomsgrupp i praktiken

HEDEMORA. Vi kan historien i stora drag. En stor flyktingvåg 2015 från länder som Syrien, Afghanistan och många andra. Med många missförstånd, mycket misstänksamhet och risk för en besvärande segregation som följd.

Därför har politiker och en hel del andra aktörer talat sig varma för en aktiv integration. Så också i Hedemora där Röda Korset för ett år sen kickade igång projektet Utsatta unga vuxna, som namnet till trots snarare har utvecklats till ett ambitiöst ungdomsprojekt.
– Målet med projektet var och är att ungdomar ska träffas och engagera sig i samhällsfrågor som rör ungdomar. De ska motiveras att medverka i integrationsfrågor genom samtal och grundläggande samhällsinformation, berättar Tamara Zuljevitz, ledargestalt för projektet.
Hon fortsätter med att förklara hur det går till mer praktiskt med träffar, samtal, läxhjälp med mera. Vilket förstås låter lovvärt, men det började med en rejäl uppförsbacke för ett år sedan.

– Det var coronapandemin förstås. Allting stängde ju ner så vi kunde först inte göra någonting.
Efterhand uppstod ändå kontakt med lokala aktörer som de kunde samarbeta med och besöka. Hon lyfter bland annat fram besök på Gokartarenan i Vikmanshyttan. En annan är fotbollsföreningen Hedemora FC, som har många nyanlända i sitt lag och Tamaras beskrivning av projektet ger en vink om att enbart spela fotboll inte garanterar en lyckad integration.
– Spelarna behövde det här också. Projektets prioriteringar är integration, jämställdhet, hälsa, miljö och barnkonventionen och många av de nyanlända ungdomarna behövde också förstärkning i språket.

Det finns många utmaningar att möta när det ska integreras. Det kan handla om det mest oväntade. Tamara berättar om att möta hundar.
– Ungdomarna har varit väldigt rerserverade och lite rädda att möta hundar. En av våra gruppledare har en väldresserad hund som kommer till oss för att de ska vänja sig. Saker som vi bagatelliserar kan vara stora för dem.

En mindre dråplig aspekt är åter behovet av samarbetspartners i civilsamhället och särskilt inom föreningslivet. En lyckträff är att projektet kommit i kontakt med bowlingklubben Granen i Hedemora. Dess ungdomsledare Lars Ahlström har tidigare erfarenhet av att gnugga integration, sen flyktingvågen från krigets Balkan i början på 1990-talet.
– Jag var ungdomsledare på den tiden och jag ser så mycket likheter. Grabbarna från Balkan hade samma beteende som grabbarna från Syrien och Afghanistan. Och jag ser på mina ”Balkanpojkar” nu som har vuxit upp och har sina familjer, säger Lars Ahlström.

Här är det också fråga om mer än att hantera ett bowlingklot.
– Jag tror att bara vår närvaro där som vuxna och att vi ser dem är väldigt viktigt. De kommer ner och morsar och hänger här. Vi har kanske mer regler än pekfingrar. Vi säger: “Har du ett intresse kom ner till oss, men här är det våra regler som gäller. Här hänger du upp jackan istället för att slänga den på golvet.”

– Då bryter man den sociala tuffheten. Röda korsets ungdomar kommer från en miljö där de kanske måste hävda sig så. Det är där vi vill jobba. Ju längre vi hållit på med det här, har vi sett att det mixas. De hittar kompisar från den andra kulturen.

Men vad skulle hända om det här integrationsjobbet inte gjordes?
Tamara Zuljevitz svarar.
– De här ungdomarna skulle inte få det extrastöd som de behöver. Framför allt hjälp med läxor. De skulle inte heller ha möjlighet att uppleva så mycket. Som det här med gokart och bowling. Deras föräldrar skulle inte ha råd. Och det handlar inte bara om nyanlända. Det finns även svenska barn som kommer till oss av det skälet. Vi vill att alla de här ungdomarna ska kunna uppleva saker så att de får växa.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS