ANNONS

Gunborg Morén är nöjd med att Röda Korset i Hedemora kan fortsätta hjälpa äldre som sitter i coronakarantän.

Röda Korset får mer pengar för att hjälpa äldre

Sedan coronapandemin slog till har Röda Korset hjälp äldre i Hedemora kommun som isolerats i hemmet att handla och uträtta ärenden utanför hemmet. Nu har organisationen beviljats nya pengar

Tidigt i våras fick Röda Korset ett bidrag på 220 000 kronor från Sparbanken för att hjälpa äldre som isolerats av coronapandemin att sköta ärenden utanför hemmet. Pengarna skulle räcka till en anställd person plus bensin och transporter.
Och så har det pågått tills sommaren gav vika för hösten och pengarna började sina, berättar Gunborg Morén som är ordförande för Röda Korset i Hedemora.
– Pengarna började ta slut, så vi sökte pengar hos kommunen för att kunna fortsätta året ut. Vi sökte hälften av ett halvår. Det vill säga 110 000 kronor. Och vi blev beviljade det så nu kan vi fortsätta med det här fram till sista december.

Hjälpen som Röda Korset ger riktas till ett antal äldre runt om i kommunen som sitter i karantän. De flesta av dem är mellan 80 och 96 år och har inte någon hemtjänst. Hjälpen är omfattande och omväxlande, säger Gunborg Morén.
– Vi har 20-30 uppdrag i veckan i hela kommunen. Någon kanske vill låna en bok på biblioteket. Någon kanske behöver hämta ett paket, köpa hundmat, bingolotter, blommor till frun. Det är allt möjligt.

Viktigare funktioner än man kanske kan tro menar Gunborg Morén, som själv inte varit i en matvarubutik sen i mars.
– Det är tufft. Man känner sig utanför på något vis när man inte kan handla själv som man är van vid. Jag skulle ju också vilja se hur köttfärsen ser ut innan jag köper den.
Att Röda Korset nu får pengar från kommunen som räcker året ut är värt mycket,enligt Gunborg Morén.
– Vi är glada att kommunen förstod att behovet är stort. Men så är det ju också så att hade inte vi kunna fortsätta hade de här personerna behövt hemtjänst. Det hade inte blivit billigare för kommunen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS