ANNONS

Tanner, som egentligen heter något annat, är en av cirka 9000 ungdomar som tvingas leva gömda i rädsla för att utvisas till ett ovisst öde i sitt forna hemland.
Foto: Privat

Riskerar att bli mördad om han avvisas

HEDEMORA. 20-årige Tanner är en av cirka 9 000 ungdomar i Sverige som tvingas att leva gömda. Och leva i rädsla att bli tvingade att återvända till ett ovisst öde i Afghanistan.

Två av hans bröder har blivit mördade och han har fått uppleva att pappan togs till fånga av familjens fiender och tvingades till slavarbete i en gruva i tre års tid. Men också hur familjen tvingades att lämna ifrån sig sin gård. Själv har han misshandlats svårt vid ett par tillfällen. Tanner, som i verkligheten har ett annat namn, berättar om ett livsöde som kan upplevas som svårt att förstå och ta in och ändå har han nyligen bara fyllt 20 år.

Tanner är född och uppväxt i liten by i en stor dalgång i Afghanistan. En dal där varken fanns telefon, internet, skolor eller polis. Där gick han som herde i bergen med familjens får. Han har aldrig riktigt fått klart för sig vilka det är som jagar hans familj, inte mer än att det är Tanners farbror som lierat sig med den familj som förföljer dem. Bakgrunden är att Tanners pappa i ett krig, som han själv inte ville delta i, tvingades döda någon ur den familj som nu vill hämnas genom att döda Tanner och hans bröder. Familjen består bland annat av ett stort kriminellt nätverk över hela Afghanistan. Detta var något som framkom först efter sista avslaget när Tanner tvingade sin mamma att berätta historien om varför de blev förföljda. Det har gjort att Tanner under tiden i Sverige fått justera sin berättelse och i Migrationsverkets ögon inte pratat sanning.

För att undkomma familjens fiender flydde Tanner först till Kabul och sedan vidare till Iran. Med hjälp av sin numer mördade äldre bror kunde han via människosmugglare ta sig till Sverige. Hit kom han på sin 17-årsdag i december 2015.
Tanner drömde om en fristad i Sverige där han skulle kunna utbilda sig och leva i trygghet långt bort från de som på alla sätt försöker utplåna honom och hans familj.

Men Migrationsverket ville annat. Efter att Tanner med hjälp av flera personer ha drivit frågan till sista instans i Migrationsöverdomstolen har han fått det slutliga beskedet att han inte får någon asyl i Sverige och att det inte blir något uppehållstillstånd utan att han ska avvisas till Afghanistan.

Han säger att frågan inte är om han kommer att bli mördad utan frågan är när det sker. Det handlar mer om hur länge han kan hålla sig undan sina förföljare.
– Det kan ta en vecka eller ett halvår, säger han.

I Iran arbetade han på ett gjuteri och trots sin ungdom så blev han arbetsledare. I Sverige ville han först satsa på att utbilda sig till polis, men nu vill han utbilda sig till ett jobb där han kan hjälpa folk som har problem.

Trots att fler anmälningar om verkställighetshinder, VUT, har lämnats in står myndigheterna fast vid sitt beslut att Tanner ska återvända till Afghanistan.
Men nu har Tanner valt att gå under jorden och leva gömd. Detta för att undgå att utvisas. Han vågar inte längre ta bussen till skolan, detta i rädsla för att polisen kan komma. Inte heller kan Tanner ta något jobb då han inte kan få ett arbetstillstånd.

Men Tanner är långt ifrån ensam i denna situation. Runt 9 000 ungdomar runt om i Sverige tvingas att precis som Tanner leva gömda i rädsla för att utvisas.
Detta är något som upprör många och som nu kämpar för att få en lagändring till stånd. Svenska kyrkan har engagerat sig och varje tisdag anordnas klockring för att uppmärksamma och sätta fokus på frågan.

På facebook finns fler grupper som arbetar för att få till en lagändring som gör att ungdomarna får stanna.

Fotnot: Tanner heter egentligen något annat, men då det finns farhågor att familjens fiender även ska spåra honom i Sverige har vi valt att använda ett fingerat namn.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 33 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS