ANNONS

Julgåvan är ett välkommet tillskott. Från vänster: Sofia Käck, Håkan Bergeå och Annika Väfors.
Foto: Maria Karlsson

Ria och Kvinnojouren fick ta emot julgåva av Rotary

BORLÄNGE. För andra året i rad delar Rotaryklubben Borlänge-Domnarvet ut en julgåva till de som arbetar för att hjälpa människor som har det svårt. I år blev valet Ria och Kvinnojouren i Borlänge. – Rotaryklubben har i flera år stöttat ungdomar på olika sätt genom att dela ut stipendier på 10 000 kronor varje vår, men ville göra något utöver det, berättar Stefan Bratt, president för Borlänge-Domnarvets Rotaryklubb.

– Vi har sett att behovet finns, människor har sociala och ekonomiska problem eller känner sig ensamma. Det här är vårt sätt att stötta, säger Håkan Bergeå som många år engagerat sig i rotaryklubben.
Annika Väfors, verksamhetschef på Ria och Sofia Käck, tillförordnad verksamhetschef på kvinnojouren säger att det är ett mycket välkommet tillskott speciellt i jultider.
– Vi kommer att dela ut två extra julkassar. Det är både julmat, men även presentkort så de kan handla själva också, säger hon.
– Många kvinnor har flytt hemmet enbart med de kläder de har på sig så de saknar oftast allt. Nu till jul är också många ensamma på våra boenden, så det känns bra att kunna köpa extra julfika och eftersom det ofta är barn med i bilden kan vi också köpa presenter, berättar Sofia Käck.

Ria i Borlänge har funnits i drygt 40 år och verksamhet består till största delen av att ta emot hemlösa, men också pensionärer som känner sig ensamma kan komma och fika eller äta lunch. Annika Väfors berättar att de hjälper just nu en handfull hemlösa som är ute jämt, men det finns också ett stort mörkertal, så de som inte har något hem att gå till är betydligt fler.
Den största bidragsgivaren till Ria är Borlänge kommun, men de får också hjälp av Svenska kyrkan, olika församlingar och företag.
Kvinnojouren i Borlänge och tjejjouren Dalia stöttar kvinnor utsatta för våld i nära relationer.
– Det kan handla om stödsamtal, skyddat boende, myndighetskontakter och vi kan även stötta vid rättegångar om det går så långt, säger Sofia Käck.
De har nyss startat en tjejchat och där är det högt tryck, vilket förmodligen beror på pandemin, menar Sofia Käck.
– Vi gör mycket för att uppmärksamma att våldet har ökat och för att visa hur stort problemet egentligen är.
Incest och våld mot gravida har ökat under pandemin. Däremot kan våld, rent generellt, drabba vem som helst. Det kan ske i alla samhällsklasser och alla kulturer, enligt Sofia Käck.

Som tur är finns det även glädjeämnen i de olika verksamheterna.
– Ibland kan jag känna att jag inte orkar jobba med missbrukare, men sen händer det att någon som varit djupt drogberoende tagit tag i det och kanske börjar utbildning och tar körkort med mera, säger Annika Väfors.
– Det kan handla om små steg eller de som vågat ta det stora steget och anmäla. Men också solskenshistorier som den om en kvinna som började utbilda sig och som visar att hon vet vad hon vill, säger Sofia Käck.
Ria och Kvinnojouren får varsin julgåva på 9 000 kronor.

Håkan Bergeå delar ut Rotaryklubbens julgåva på sammanlagt 18 000 kronor.

Rotary
I Borlänge finns tre Rotaryklubbar med sammanlagt 200 medlemmar.
Rotary är en internationell organisation och rotaryklubbar finns i nästan alla världens länder.
Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet. Syftet är att göra humanitära insatser och arbeta för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.
Den första rotaryklubben höll sitt första möte i Chicago 1905.

MARIA KARLSSON

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS