Revyresan porträtteras på Galaxen

Vid hängingen av utställningen "Med ett annorlunda något", ses från vänster fotografen Henrik Hansson, revyartisten Johan Folkerud och författaren Bo Gunnar Karlsson.
Foto: Veronica Rigtorp
BORLÄNGE. "Med ett annorlunda något" - en bildlig och textlig betraktelse, heter utställningen som just nu visas på Galaxen i Borlänge.

Föreningen Borlänge Bild Festival presenterar utställningen. Henrik Hansson har tagit bilderna och Bo Gunnar Karlsson har skrivit texter. Utställningen är en rad porträtt av medverkande i Revyresan.
– Många av modellerna på bilderna har inget eget språk, berättar Bo Gunnar. Det är människor som lätt blir glömda i vårt samhälle. Här har vi gett dom en röst.
Henrik Hansson började för elva år sedan dokumentera vardagen i Revyresan. Där har det också blivit mer ett antal porträtt, som finns med i den nya utställningen. En av personerna på bilderna är Johan Folkerud, som ofta står på scenen i Revyresan, och är med och hjälper till med hängningen av utställningen.
Bo Gunnar Karlsson som är förälder till Peter Janesson, har följt med gänget och också skrivit texter som visas ihop med bilderna.
Med utställningen vill duon synliggöra dom som kanske inte alltid syns. Se vad de här personerna kan göra trots sina begränsningar, funktionsnedsättningar och handikapp.
– Dom är så glada och öppna, kanske ska vi fundera på om det är vi i resten av världen som är handikappade, funderar Henrik Hansson filosofiskt.
– Alla är exakt lika mycket värda i gruppen, konstaterar Bo Gunnar med hänvisning till Revyresan gruppen.
Där får alla vara med, vill man bara vara en tomte, får man sitta på en stol och vinka som tomte.
De vackra svartvita bilderna visar personer som kanske inte så ofta ses i vardagen, med inkännande bilder ger Henrik Hansson betraktaren en nära och ärlig bild av personerna som porträtteras.
Utställningen kommer att pågå till och med 9 april, missa inte den.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

DALARNA Coronaviruset härjar världen. Smittorisken är mycket hög och effekterna drabbar hela samhället. Beredskap på bred front råder nu i Dalarna. I allra högsta grad sjukhusen.
DALAFLODA 2020 års Jussi Björling-stipendium delas mellan sångerskan och kulturentreprenören Anna Eklund-Tarantino och hennes skapelse Dala-Floda Operafest. Stipendiet är på 100 000 kronor.
BORLÄNGE. Det finns en spridning av det nya coronaviruset i Borlänge kommun. Personer på äldreboenden eller som har hemtjänst har nu konstaterats smittade. Under onsdagen avled en person.