Målarmästare Michael Ericsson, Therese Oljans Backlin och Johan Backlin på trappen till den östra flygeln där interiören från 1700-talet återskapats.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Renovering blottlade en 1700-talshistoria

KLOSTER/GARPENBERG När den östra flygeln på Klosters herrgård skulle renoveras uppenbarades en väl gömd 1700-talshistoria. Under många färglager och tapeter doldes ursprungsmålningar från 1774 och ett omfattande restaureringsarbete inleddes.

Johan Backlin i ett av rummen med utsikt över ett vidsträckt landskap.
I varje rum har en målning i original sparats och övrigt har handmålats i detalj.
Målarmästare Michael Ericsson i ett av rummen som målats enligt ursprungsinteriören.
– All restaurering är antikvariskt korrekt och utfört med traditionella metoder. Vi har arbetat cirka 2 000 timmar med att återställa de fyra rummen i flygeln, säger målarmästare Michael Ericsson från Ericssons måleri i Hedemora.
Det var herrgårdens ägare Johan Backlin och Therese Oljans Backlin som tog initiativ till renoveringen.
– Flygeln har stått tom i över 70 år så det har varit en spännande resa. Det finns inte så många sådana här projekt och antikvarien har jämfört det med Tullgarns slott, säger Johan Backlin.
I samråd med antikvarie Olle Lind på länsstyrelsen i Dalarna inleddes en varsam renovering av målarmästare Michael Ericsson och hans medarbetare. Här ingår bland annat Martina Nyström som tillsammans med Michael främst jobbat med de olika dekorationerna.
Under många timmar och med varsam hand har lager efter lager av tapet och färg skrapats bort från väggarna på det första våningsplanet i den östra herrgårdsflygeln. Nu har originalmålningarna från 1774 återskapats för hand i alla fyra rum och i varje rum finns en vägg med originalmålningen kvar.
– Tapeterna ångades av lager för lager och originalmåleriet togs fram med hjälp av skalpell samt vatten och har sedan konserverats och dokumenterats för att kunna återställas, säger Michael Ericsson.
Han berättar att de startade måleriarbetena i november 2019 och de slutförde arbetet i maj i år. Under trägolvet med smala plankor har ursprungsgolvet med breda tiljor tagits fram.

Under arbetets gång hittade man även ett brev som gömts för framtiden. Brevet är från en hantverkare som jobbade i huset år 1843.
– Vi ska också gömma ett brev till framtiden där vi beskriver renoveringsarbetet, säger Johan Backlin.
För Michael Ericsson och hans medarbetare har rekonstruktion och renovering inneburit ett uppdrag utöver det vanliga.
– Det är inte ofta vi får göra sådana här jobb och det är nästan lite separationsångest över att allt är klart, säger Michael Ericsson och tittar på de dekorerade väggarna.
Att återställa rummen i original har varit både tidskrävande och kostsamt och Johan Backlin berättar att de fått stöd av länsstyrelsen i Dalarna.
– Det finns få miljöer som denna i Sverige och det är en kulturhistoriskt intressant renovering. Därför har länsstyrelsen finansierat projektet med 50 procent, säger Johan Backlin.
Det innebär cirka en halv miljon kronor i stöd. Antikvarie Olle Lind bekräftar att Kloster är en viktig plats som har ett stort kulturhistoriskt värde. Målet med den restaurerade 1700-talsinteriören har vuxit fram efterhand genom ett fruktbart samarbete och många diskussioner mellan samtliga berörda.
– Kloster är ett av de finaste besöksmålen inom Husbyringen, det är juvelen i kronan och det är en väldigt spännande kulturmiljö. Vi gjorde en stor satsning på Engelska parken för ett par år sedan och tack vare familjen har vi kunnat gå vidare med flygeln, säger Olle Lind.
Johan Backlin intygar att det har varit en spännande resa och nu pågår renovering av källaren.
– Hela huset invigs den 28 augusti då alla inblandade bjuds in, säger Johan Backlin och fortsätter:
– Nästa år är vi redo att starta kafé och öppna för olika event. Vi gör ett kluster av klostret och har flera givande samarbeten. Kloster är en unik plats och hit kommer många turister och besökare i alla åldrar.

Klosters herrgård ligger i en spännande och idyllisk bruksmiljö från 1700-talet.
Vid gården finns ett museum med information om bland annat kruthusepokens storhetstid på 1700-talet och Sveriges första plåtvalsverk. Här kan man också besöka ruinerna efter Sveriges nordligaste kloster och vandra i den engelska parken som återinvigdes för drygt två år sedan.
Nu finns dessutom möjlighet att uppleva 1700-talet efter det omfattande renoveringsarbetet i en av herrgårdens flyglar.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS