Ljsukronan i renhorn, som finns i Husby kyrka, har analyserats av Dalarnas Museum som har kommit fram till att kronan är från senmedeltiden och därmed minst 500 år gammal.
Foto: Pär Sönnert

Renhornskronan är från medeltiden

DALA-HUSBY Den renhornskrona som finns i Husby kyrka har analyserats av Dalarnas Museum. Analysen visar att kronan är minst 500 år gammal.

Nyligen togs prover på den ljuskrona i renhorn som finns i Husby kyrka, för att försöka tidsbestämma kronan.
– Det ska bli spännande att se vad analysen säger. Sedan får vi se om det leder till att vi hänger upp kronan i kyrkan igen. Den har tidigare hängt i sakristian, berättade kyrkvaktmästaren Lollo Hedlund för Annonsbladets utsände för någon vecka sedan.

Häromdagen kom provsvaret. “Resultaten är häpnadsväckande. Med stor sannolikhet kan kronan dateras till senmedeltid och tidsperioden 1450-1520. Kronan är minst 500 år gammal!” skrev Dalarnas Museum i ett pressmeddelande.

Museet tror att renhornskronan kan vara en gåva till kyrkan från samer som bodde i området.
“Att det bott samer i Husby vet vi från kyrkböckerna från sent 1600- och tidigt 1700-tal. Den nya dateringen av kronan visar att de bott här mycket tidigare”, skriver Dalarnas Museum.

Joakim Wehlin är arkeolog på museet och även projektledare för det treåriga projektet “Ohtsedidh -samiska kulturyttringar i Mellansverige”, som avslutas med en utställning på Dalarnas Museum i Falun med start den 13 juni.
– Det projektet tar slut nu, så den här upptäckten blev ju en riktig topp. Vi hade våra indicier att renhornskronan kunde vara gammal men det är väldigt kul att vi fick en så tydlig “träff”. Järnbeslagen på kronan kunde tolkas som att de var från medeltiden så vi hoppades på det, säger Joakim Wehlin.

Vad vet ni om renhornskronan?
– Att den har varit färgad i rött och grönt, vilket är typiska färger för senmedeltiden. Men det är svårt med inventarier, vi kan inte ens säga när den kom till kyrkan och hur mycket den kan ha använts, förutom att den suttit i sakristian. Jag vill tro att kronan kom till kyrkan i samband med att den äldre stenkyrkan byggdes. Träffen vi fick på kronan tyder på det, säger Joakim Wehlin.

Han fortsätter:
– Det kan ju tolkas som att samerna skänkte kronan till kyrkan, när stenkyrkan var färdigbyggd. Vi vet att det fanns många samer i södra Dalarna på 1600- och 1700-talet, men att det skulle varit så här tidigt är ny kunskap för oss.

Kommer ni att vilja visa upp kronan på museet?
– Vi har ju precis fått analysresultatet och har bara pratat lite kort med församlingen. Kronan behöver konserveras och tvättas. Sedan vet vi ju inte om kyrkan vill visa upp den. Vi kanske vill låna den till vår utställning. Vi får se vad vi kommer fram till, säger Joakim Wehlin.

Prover för isotopanalyser har skickats till arkeologilabbet vid Stockholm universitet.
– Det gör att man kan se om hornen kommer från en tam eller vild ren. Sedan ska resultatet ingå i ett större forskningsprojekt. Det blir extra intressant nu när vi fick den här träffen, säger Joakim Wehlin.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 22, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS