ANNONS

Glada miner på Spendrups i Grängesberg efter sommarens rekordförsäljning av företagets drycker. Från vänster produktionschef Jörgen Forsberg, varuförsörjningschef Helena Nylén och logistikchef Mikael Karlsson.
Foto: Veronica Rigtorp

Rekordvärmen gav högtryck i bryggeriet

GRÄNGESBERG. Bryggerijätten har aldrig tidigare skådat en försäljningssommar som årets. – Vi har kört så att det ryker, säger Helena Nylén varuförsörjningsdirektör på Spendrups.

Siffrorna pekar mot kalasresultat. Under maj till juli pikar försäljningen varje år, då 33 procent av volymen går ut till kund.
– Vi börjar bygga lager från och med februari, förklarar Jörgen Forsberg, produktionschef på Spendrups i Grängesberg.
Den alkoholfria ölförsäljningen ökat med 59 procent under 2017 och i juli månad 2018 gick den om den traditionella lättölen.
Lägg därtill den rekordvarma sommaren som gjort avtryck i bryggeriets produktion och försäljningssiffror, så kan man börja ana vart det barkar.
Gemene man har själva kunnat konstatera hur butikshyllorna gapat tomma, när alla producenter av dryck inte hunnit med.

Det är några säljsiffror som sticker ut extra mycket under maj till och med augusti, jämfört med samma period 2017.
Alkoholfri öl ökade med 59 procent, kolsyrat vatten ökade med 40 procent, cider ökade med 36 procent och läsk ökade med 37 procent.
Om man bara tittar på augusti (jämfört med 2017) så är ökningen 66 procent på alkoholfri öl och 68 procent på kolsyrat vatten.
– I år hade vi 70 000 pall i lager i maj, när augusti var slut återstod det endast cirka 33 000 pall med dryck, berättar Jörgen Forsberg.

Totalt producerar Spendrups 350 miljoner liter dryck uppdelat på 676 olika artiklar som ska förpackas och totalt 1 465 unika olika kunderbjudanden. 50 procent av tillverkningen är öl, vatten 23 procent och läsk, cider 27 procent.
Grängesbergs bryggeri producerar 780 000 liter öl per dag. Förutom de egna produkterna görs på licenstillverkning Heineken och Schweppes.
De unika artiklarna i liten upplaga gör också Spendrups till världens största mikrobryggeri.
Därtill kan bryggeriet stoltsera med att vara världsledande inom ekologisk öl, där 90 procent av kornet kommer från svenska åkrar.

Med 1000 anställda och 3,5 miljarder svenska kronor i omsättning, är det inget småföretag som valt Grängesberg för sin expansion även i modern tid.
1,5 miljarder kronor investerades i Grängesberg i samband med att bland annat höglagret byggdes 2011.
I maj investerade bolaget 165 miljoner i ny tappningslinje.
– Mellan 70 och 250 miljoner kronor har vi i investeringsbudget per år, konstaterar Helena Nylén.
På frågan om var företaget är om tio år, svarar hon:
Vad leder e-handeln till? Dricker vi alkohol i framtiden?

En självklar svår fråga att svara på, men som Jens Fredrik “PO” Spendrup en gång sa: stillestånd är detsamma som tillbaka gång.
Till den eviga vattenfrågan som ännu inte är löst förtydligade Helena Nylén att företaget kämpar på och att hon och kommunen har ett bra samarbete och tillsamman har en dialog med NCC.

Publicerad i Annonsbladet vecka 40 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS