Rekordorder till Power Grid – med mersmak

Idag bygger ABB sina HVDC-anläggningar på plattformar från Aibel, i framtiden på konstgjorda öar när vindkraften kkommer på allvar efter klimatlarmen
Rekordorder, ABB och partnern Aibel ska leverera tre HVDC-plattformar till Doggers fiskebankar.
Foto: ABB
LUDVIKA. ABBLudvika har vunnit sin hittills största order inom havsbaserad vindkraft och ska leverera två, antagligen tre, HVDC-anläggningar från grundet Dogger Bank till Storbritannien.

Dagens industri skriver med hänvisning till ABB-källor att projektet med de två första länkarna är värt närmare en miljard dollar, med optionen kan ordervärdet beräknas till 13-14 miljarder kronor. ABB vill av konkurrensskäl inte tala om ordervärdets storlek.ABB och partnern Aibel har valts ut av energibolagen SSE Renewables i Storbritannien och Equinor i Norge för att leverera två HVDC Light-omriktarsystemen för att ansluta världens största havsbaserade vindkraftparker i Doggers Bank i Nordsjön till det brittiska elnätet.
På projektets hemsida skriver man att ABB och Aibel ska leverera plattform och omriktarstaioner till tre vindkraftsfarmer, Creyke Beck A, Creyke Beck B, och att de har “options” med ABB och Aibel också tredje parken Teesside A på Doggers bank i Nordsjö, sammanlagt tre projekt på vardera 1200 megawatt.
– Det finns ingen egentlig option, men Equinor / SSE har fått i uppdrag att utveckla alla tre projekten där ABB och Aibel arbetar tillsammans for att säkerställa beställningen på Teeside, tredje projektet. Vi har fått order på två nu och kommer att arbeta för att även den tredje kommer till ABB, säger Niklas Persson, affärsområdeschef för Power Grids, Grid Integration.
ABB Ludvika kommer att leverera den mest kompakta stationsdesignen i kombination med de lägsta energiförlusterna i branschen.
“Valet av Aibel och ABB som projektpartners kommer säkerställa att den senaste elnätstekniken används för att stödja vår framgångsrika projektleverans,”säger Paul Cooley, Director of Capital Projects vid SSE Renewables.

 

300 världsrekordstora vindkraftverk GE Haliade X på vardera 12 megawatt ska leverera vindkraften som ABB ska föra i land med tre HVDC-länkar. FOTO GE

På Dogger Bank finns också tillstånden klara för ett fjärde projekt Teesside B, som nu döpts om till Sofia Offshore Wind Farm, med 200 vindkraftverk där en 1400 megawatt stor HVDC-länk ska byggas av företaget Innogy med start 2020.

Artikeln är publicerad i Annonsbladet Dalarna, LUDVIKA/Smedjebacken v46

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Äntligen kan du spela padel i Hedemora också. För bara några veckor sedan stod de två banorna klara i Sveaparken.
Premiär på tisdag och hemmamatch två dagar senare. Nu startar elitserien och Masarna är redo för en speciell säsong på grund av coronapandemin. – Vi är redo, säger Stefan Bäckström.
Ida Björnstad ser ishockey på nära håll som hockeyfru och sportjournalist. Prestations- och kravbilden i samhället och inom idrotten gör att hon nu skriver en serie barnböcker i ämnet.