ANNONS

UF Speak Out korades till bästa UF-företag. Alva Karlsson, Tora Rudström och Julia Almgren bidrar med sitt företag till kampen mot sexuella övergrepp och trakasserier.
Foto: Stina Lundkvist

Rekordmånga UF-företagare i Avesta

AVESTA. Speak Out UF är Avestas bästa UF-företag. Det står klart efter mässan i Centrumgallerian. Samtidigt fick UF Equality Bag ta emot priset för bästa monter.

Rekordår för UF-företagande i Avesta. Totalt är det över 100 elever som driver de 33 UF-företag på Karlfeldtgymnasiet. 19 av dessa företag fanns på plats i Centrumgallerian för den lokala UF-mässan. Och det var en diger bredd på utbudet av varor och tjänster som serverades från de olika företagen. En genomgående trend är det samhällsengagemang som går att se hos fler av UF-företagen.

Ett exempel på detta är Speak Out UF. De säljer kläder och tygpåsar med trycket 1/5 som står för kampen mot sexuella övergrepp och trakasserier mot barn och kvinnor. Fem kronor per sålt plagg eller väska skänks till organisationen World Childhood Foundation. Företaget drivs av Alva Karlsson, Tora Rudström och Julia Almgren och för sitt arbete med företaget belönades de med att ta hem titeln bästa UF-företag. Därmed är Speak Out UF kvalificerad till dalafinalen i Borlänge senare i vår.

Även Alva Wallner, Agnes Sandbäck och Alicia Spång som driver UF Equality Bag är kvalificerade till dalafinalen. Detta då fick ta emot priset för mässans bästa monter. Deras affärsidé är att bidra till ett mer jämställt samhälle genom att sälja ekologiska tygväskor och necessärer med budskapet “Equality”.

En bit bort från UF Equality Bags försäljningsstånd fanns André Morelius och Filip Söderlund från UF Graphic.
– Vi hade tänkt satsa på gravyr av mobiltelefonskal men maskinen gick sönder, sa Filip Söderlund.
Det blev till ett omtänk och i stället fick de plocka fram roterande stålborstar och migsvets för att producera vinställ och brevställ av gamla hästskor. Förutom Filip och André ingår även Adam Lundell, Anton Sjöström, Linus Bergsman och Robin Andersson i företaget.

Några som valt lite mjukare produkter var Dreamgiffel UF med Mirell Youssef och Rihana Al Habaj. I deras monter gick det att förse sig med nybakade gifflar, och de hade valt att skänk en del av sina intäkter till Barncancerfonden.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 09 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS