ANNONS

Trafikverket har gjort ett par förändringar gällande teoriprov för bilkörkort. Giltighetstiden för godkänt teoriprov (kunskapsprov) har förlängts från två till fyra månader och dessutom måste teoriprovet vara godkänt före körprovet.
Foto: Trafikverket/Pressbild

Reglerna för körkortsprov har ändrats

DALARNA Den 1 mars förlängdes giltighetstiden för godkänt teoriprov från två till fyra månader för personbil. En annan regelförändring är att teoriprovet ska vara godkänt före körprovet.

Syftet med att giltighetstiden för godkänt teoriprov förlängs med två månader är att blivande förare ska ges mer tid för utbildning vid ett underkänt körprov.
– Genom att giltighetstiden förlängs för ett godkänt teoriprov från två till fyra månader hoppas vi att fler satsar på att utbilda sig mer innan de genomför omprov för körprov. Det är bättre att lägga tid och pengar på utbildning än på flera omprov, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov, i ett pressmeddelande.

Prov kan även bokas mer flexibelt än tidigare. Exempelvis är det möjligt att boka teoriprovet privat och körprovet via trafikskola, eller tvärtom.
– Vi vill underlätta för våra kunder så att de kan lägga upp sin utbildning på bästa sätt. Det är viktigt att hålla ihop teori och körning under hela utbildningen, säger Kristina Hagberg.

Slutligen införs ett krav på att teoriprovet ska vara godkänt före körprovet. Detta ska öka möjligheterna att lyckas med körprovet. Enligt Trafikverket visar tidigare erfarenheter att om körkortstagaren har förstått de teoretiska delarna, och fått godkänt på teoriprovet, så ökar möjligheterna tydligt att lyckas med det praktiska provet.

Fjolårets siffror visar en stor skillnad mellan de som klarade teoriprovet och sedan gjorde körprovet. Då klarade 53 procent körprovet medan bara 29 procent av de som först kuggade på teoriprovet klarade körprovet. Detta är en skillnad som har ökat mer och mer under åren, meddelar Trafikverket.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Ludvika/Smedjebacken) nr 11, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS