ANNONS

Regionrådet Sofia Jarl (C) har varit på besök i Säters kommun för att prata om mobila vårdteam och familjecentraler. På bilden flankeras hon av partikamraterna Sune Hemmingsson, ordförande i socialnämnden i Säters kommun, och Hans Johansson, vice ordförande i kommunstyrelsen i Säter.
Foto: Linda Haglund

Regionråd på besök diskuterade mobila vårdteam och familjecentraler

SÄTER Regionrådet Sofia Jarl har besökt i Säters kommun för att prata om mobila vårdteam och familjecentraler. I våras började ett mobilt team att rulla på vägarna i södra Dalarna.

Under besöket i Säter träffade Sofia Jarl (C) sina partikamrater Hans Johansson, vice ordförande för kommunstyrelsen, samt Sune Hemmingsson, ordförande för socialnämnden. De pratade bland annat om mobila vårdteam och familjecentraler.
De senaste åren har flera mobila team startats i Dalarna och i våras skedde detta även i södra Dalarna. Dessa team gör att läkare och sjuksköterska kan åka hem till kommuninvånarna och vårda dem i hemmet. Ambitionen är att en läkare från regionen och en sjuksköterska från respektive kommun åker ut på dessa vårdbesök.

Inledningsvis har dock det mobila teamet helt bemannats av personal från Region Dalarna.
– Det mobila teamet i södra Dalarna är uppstartat som ett projekt och vid vår dialog i dag har vi fångat upp vad vi från regionen behöver skruva på för att invånarna i Säters kommun ska kunna få glädje av teamet. När projektet är slut ska de mobila teamen vara en naturlig del i omställningen av vår hälso- och sjukvård så det gäller att fånga upp vad vi behöver fila på så det blir bra för medborgare och personal, säger Sofia Jarl i ett pressmeddelande.

Familjecentraler är en annan verksamhet där det behövs gränsöverskridande samverkan. I regionplanen finns ett mål om att alla kommuner i länet ska ha familjecentraler innan den nuvarande mandatperioden går ut 2022.
– En familjecentral är en verksamhet som riktar sig till barn och föräldrar och som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande. En familjecentral ska minst innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete, säger Hans Johansson i pressmeddelandet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS