Säfsen resort är redo att dra igång årets skidsäsong och väntar nu ivrigt på snö och kyla. Anläggningen har vuxit med 700 bäddar de senaste åren och ledningen planerar nu nya satsningar. Visionen är ytterligare upp till 3 500 bäddar och sju nya nedfarter inom den närmaste femårsperioden, berättar destinationschefen Andreas Larsson.
Foto: Karin Diffner

Redo för snö – och för stora satsningar

FREDRIKSBERG. De senaste åren har Säfsen Resort vuxit stadigt, något som även pandemin bidragit till. Ledningen har stora planer för framtiden och står redo att ta sig an årets vintersäsong. Nu fattas bara en sak: Snö. – Är det kallt 1 november så är det bara att sätta igång snökanonerna och tuta och köra, säger Andreas Larsson som är destinationschef.

När tidningen kommer till Säfsen är det nio grader varmt, disigt och vyerna ramas in av en helgrå himmel. Det är dagen efter årets första snöfall.
– I går hade vi tre centimeter snö här. Då var det vitt överallt, konstaterar Andreas Larsson.
Just snö är vanligtvis ingen bristvara i Säfsen och inget som oroar destinationschefen.
– Nej, det är ganska snösäkert för att ligga så långt söderut. Det är inte ovanligt att det regnar i Ludvika och snöar i Fredriksberg, något som beror på att det ligger så högt över havet här.

Så här kan det se ut i Säfsen när det är riktig vinter. Foto: Pressbild

Men natursnön är inte det viktigaste – även om omgivningarna gärna får klädas i vinterdräkt.
– Jag tar hellre kyla före snö, för då kan vi göra konstsnö som i dag både är mer hållbar och bättre att åka skidor på än natursnö.
Inför årets vintersäsong har anläggningen bland annat satsat på en ny pistmaskin. Nya snökanoner som klarar varmare temperaturer införskaffades i fjol och man har också utökat kapaciteten att tillverka konstsnö.
– Nu kan vi producera 115 lastbilslaster med snö i timmen, berättar Andreas Larsson.

Vi sitter i en av många soffgrupper i receptionens foajé. Gästerna lyser ännu med sin frånvaro, men de har börjat göra sig hörda på telefon och via mejl.
– Bokningarna nu gäller mest jul, nyår och sportlovet. Det har ökat successivt varje dag sedan sommaren tog slut, säger Lydia Vahlstedt som jobbar i receptionen.
Lydia kommer från Kopparberg och började säsongsjobba i Säfsen för fem år sedan. Nu är hon en av ett 20-tal som är anställda större delen av året och har flyttat till Fredriksberg.
– Det är kul att jobba här. Jag älskar skidor och snowboard och det passar mig bra att vara i skiduthyrningen under högsäsongen, berättar hon.

Under vintern arbetar 120 personer i Säfsen. En skillnad mot tidigare år är att det blivit svårare att rekrytera, säger destinationschef Andreas Larsson.
– Många har försvunnit till andra branscher under pandemin. Kockarna har vi löst, men vi behöver fortfarande rekrytera till serveringen, shopen och skiduthyrningen.
Är du orolig för att inte få tag på tillräckligt med personal?
– Nej, jag är luttrad och tror att det löser sig. Det gör det alltid. Dessutom har samhället förändras och ungdomar sitter inte och väntar på ett jobb, utan rekryteringsprocessen sker närmare öppningsdatum.

Dagen före julafton tar Säfsen emot de första skidgästerna och vinkar av de sista den 3 april, två veckor före påsk.
– Påsken ligger så sent i år att det inte lönar sig att ha öppet så länge. Då börjar folk spela golf, lägga i båtarna i sjön och hålla på med annat.

Men verksamheten upphör inte när skidgästerna åkt. Under många år har företaget strävat efter att få fler besökare även under resten av året.
– Vi måste aktivera gästerna för att få lönsamhet, säger Andreas Larsson och räknar upp aktiviteter som kanoting, minigolf, flottfärder och utflyktsturer.
– Och cykling. Vi är jättestora på cykel och har ett jättetryck på cyklarna på somrarna.
En nyhet för i år var el-mountainbike.
– Det var en väldig hit, så vi kommer att köpa in 20 till nästa år.

Tidigare år har en stor del av sommargästerna varit holländare och tyskar, något som skapade en stor oro när pandemin slog till och stoppade alla resor.
– Men när Stefan Löfven sedan gick ut och sa att svenskarna fick göra resor på max tre timmar så blev det helt hysteriskt i bokningen. Den inhemska turismen har ökat ofantligt och vi har haft två fantastiska somrar nu.
Det enda negativa som pandemin fört med sig för Säfsens del är att konferensintäkterna minskade från cirka 14 miljoner per år till 2,5 miljoner.
– Men vi märker att det också är på gång nu.

Säfsen Resort har utökats med 700 bäddar de senaste åren och tänker även fortsätta växa, enligt destinationschefen. Det finns långt gångna planer på att redan nästa år bygga ännu en etapp med liftnära lägenheter.
– Vi har ett stort behov av fler bäddar och vi har många byggrätter.
Hur många bäddar behöver ni?
– 5 000-6 000 bäddar. I dag har vi 2 500.
Tror du att ni kommer att utöka så mycket?
– Ja, det är vår målbild och vision. Och när vi har fått fler bäddar då måste vi bygga ut skidområdet också.
Hur stort kan det bli?
– Åkningsytan kan bli 50 procent större än i dag då vi har 250 000 kvadratmeter.
Hur många nya backar handlar det om?
– Fem-sju, skulle jag tro.
När i tiden kan visionen bli verklighet?
– Om fyra-fem år.
Finns det några planer på att bygga ett hotell?
– Nej, det är inte aktuellt för det är mycket svårare att driva och vi tror att våra gäster vill bo i stugor och lägenheter, säger Andreas Larsson.

Fakta/Säfsen Resort
Anläggningen byggdes 1979 och firade 40-årsjubileum för två år sedan.
Den ägs i dag av två privatpersoner: Per Wester och Christer Rosén.
Sedan 1970-talet finns i området 240 stugor som ägs av privatpersoner.
Sedan 2014 har drygt 70 liftnära lägenheter byggts som i etapper omvandlas till bostadsrätter.
Skidområdet består av 19 backar. Ett längdåkningsspår på 1 500 meter skapas också av konstsnö varje år. Om det faller nog med natursnö spåras ytterligare sju mil av längdåkningsspår.
Säfsen har cirka 115 000 gästnätter under vintersäsongen (fyra månader) och 100 000 under sommaren.
120 personer arbetar på anläggningen under vintersäsongen varav ett 20-tal är året runt-anställda.
Omsättningen 2020 var cirka 100 miljoner och i år räknar man med att den ska bli lite högre.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS