ANNONS

Rebecca Ivarsson med en av gårdens avelshingstar, Hrói, som är en trygg och pålitlig islandshäst.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Rebeccas hjärta klappar för islandshästar

Rebecca Ivarssons hästintresse väcktes i unga år, och det var framför allt islandshästar hennes hjärta klappade för. I dag lever hon ett aktivt hästliv på Lars-Eriksgården i Karbenning.
Rebecca, Milton och Hrói håller ihop.
Milton har bestämt sig för en hästpromenad, men när repet hamnar under hoven blir det stopp.
Gården har flera hagar med plats för både egna och inhyrda hästar.

För snart fyra år sedan flyttade Rebecca Ivarsson till Lars-Eriksgården i Karbenning tillsammans med sambon Mattias, sonen Milton, hästar och hund. Med flera utbildningar, stipendier och fina tävlingsframgångar i bagaget driver hon i dag sitt företag med islandshästar i centrum.
– Det här var ingen hästgård när vi flyttade hit, men vi har gjort i ordning hagar, byggt paddock och vindskydd. Det har rullat på och nu bor vi på en hästgård, säger Rebecca Ivarsson.

Hon möter upp ute på gården tillsammans med Milton, tre år, och hunden Melvin som är sju år och alltid befinner sig i närheten av sina familjemedlemmar.
Rebecca Ivarsson kommer från Oskarshamn och hon flyttade till Norberg 2012 där Mattias bodde sedan fyra år tillbaka.
– Mattias är från Stockholm och vi träffades under en av mina utbildningar. Han ville flytta från storstaden och det blev till Norberg. Vi hyrde ett hus i Olsbenning men insåg att vi ville ha en egen gård, och när det här blev till salu bestämde vi oss direkt.
Praktiskt nog är Mattias snickare med eget företag och det underlättade arbetet med renovering och att anpassa gården till hästverksamhet.
– Bostadshuset är från 1930 medan den äldre byggnaden är över 200 år, och där har vi inte renoverat än. Vi får se när det finns tid, säger Rebecca och går in i hagen, tätt följd av Milton, för att hämta Hrói, en av gårdens avelshingstar.
Det är en lugn och pålitlig häst som även Milton kan hantera, något han klarar med all heder. Han visar hur hovarna ska kratsas och leder sedan iväg hästen på en liten promenad.
– Islandshästar är extremt tåliga med barn, och Hrói litar jag på till hundra procent, säger Rebecca och tillägger:
– Jag träffade Hrói när han var 3,5 år och jag hjälpte till med att rida in honom. Nu är han 15 år och jag har även ridit två SM med honom.

 

Varför blev det just islandshästar?
– En bekant till min mamma hade islandshästar och jag tyckte de var så häftiga. De är små, envisa och väldigt trevliga, och det var självklart att jag ville jobba med dem. Jag har testat stora hästar också men inget går upp mot islandshästar.
Rebecca visste vad hon ville och valet av gymnasium blev travskolan Wången profil islandshäst. Hon tog studenten 2010 med ett stipendium från Svenska islandshästförbundet, SIF. Därefter blev det jobb på en islandshästgård utanför Södertälje innan hon flyttade tillbaka till Oskarshamn. Då inledde Rebecca en distansutbildning till hästmassör via Axelsons i Stockholm.
– Jag åkte till Stockholm vissa veckor och i juni 2012 blev jag diplomerad hästmassör. Men det är en mindre del i mitt företag och det är ridskola och kurser som det är störst efterfrågan på.
Samtidigt som Rebecca gjorde sista kurserna på Axelsons så gjorde hon ett antagningsprov för islandshästutbildningen på Strömsholm och kom in. I juni 2013 var utbildningen klar och Rebecca är B-instruktör och C-tränare för islandshäst, och hon fick ytterligare ett stipendium från SIF.

Hon berättar att sen de flyttade till Norberg är det närmare till många tävlingar, till skillnad mot när hon bodde i Oskarshamn, och hon har främst tävlat i passlöp. Rebecca har även domarlicens och hon vill ha så många ben som möjligt att stå på.

 

Hur många hästar har du?
– Jag har åtta inhyrda plus tio egna hästar där unghästar, ridhästar och avelshingstar ingår. Och i maj väntar vi föl.
Det är många hästägare i Norberg, både privat och företag, liksom i angränsande orter.
På frågan hur efterfrågan på hennes tjänster ser ut blir svaret:
– Det är stort tryck och jag har faktiskt kö till inackorderingen, så nu ska vi bygga ut och bygga nytt stall.

 

Har pandemin påverkat din verksamhet?
– Nej, jag tycker inte det. Vi är ju utomhus och jag satsar på lektioner med små grupper. Jag tycker det är viktigt att individanpassa ridningen och sätta upp mål efter elevens förutsättningar.
Rebecca berättar att den här terminen kan alla återkommande grupper, förutom nybörjare, rida den tid de har missat under helgen.
– Vi bestämmer tillsammans en dag som passar. Då tar man själv in hästen, och gör i ordning den och rider max 45 min i paddock eller ute.
Rebecca tar också emot hästar för träning hemma på gården, och det är allt från inridning och tillridning till vidareutbildning eller träning inför avelsbedömning.
– Det är mycket jobb att ha en gård och driva företag, men fantastiskt roligt, säger Rebecca Ivarsson.

Islandshästen i Sverige
Sverige är den näst största islandshästnationen utanför Island. I dag finns cirka 30 000 islandshästar registrerade i Sverige. Rasen är den tredje största i Sverige efter varmblodig travare och svenskt halvblod.
Ett 60-tal lokala föreningar runt om i landet ordnar kurser, tävlingar och andra aktiviteter för sina medlemmar.
Det finns cirka 1 900 licensierade tävlingsryttare och det arrangeras cirka 100 tävlingar runt om i landet varje år.
Varje år arrangeras SM med cirka 250 tävlande ekipage som under året nått upp till de poäng som krävs för start.
Vartannat år arrangeras Världsmästerskap och vartannat år Nordiskt Mästerskap i olika länder.
Förutom alla nya föl som föds i Sverige så importeras dessutom ungefär 500 hästar varje år.
Det finns ett 100-tal turridningsföretag och ridskolor runt om i landet
Hästens mankhöjd är oftast 125-145 cm och vikten 300-400 kg. Islandshästen kan bli mycket gammal och 25 år är ingen ovanlig ålder.
Källa: Svenska islandshästförbundet

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS