ANNONS

“Råtthål och norrländska citybrudar”

Minns du när Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra trodde att hon var i fjällen när hon var i Falun?

Det var också hon som i en intervju myntade begreppet ”stockholmare är smartare än lantisar”.
Jag minns det när jag lyssnar på en P1-journalist som kallar Avestas centrum för ett råtthål. Det hörs tydligt att den journalisten inte är stockholmare från början. Ändå kan jag inte släppa tanken att många i Avesta och i Dalarna uppfattar honom som en sån.
När jag var en ung stockholmare och ute i svängen myntade jag och en kompis ett eget begrepp. “Norrländska citybrudar”. För att vi hade upptäckt att det var de som flyttat till Stockholm som väldigt ofta uppförde sig som karikatyren ”dryg stockholmare”.
Provocerande, inte sant?
Faktum är att de flesta av oss nog är lite för närsynta för att verkligen se människor och platser för vad de är. En gång skottade jag garageuppfarten hos min mosters familj i Mora. Jag svor och stånkade när min femåriga kusin kom ut med en röd liten plastspade. Han petade med den i snön och muttrade med en pipig myndig stämma.
“Mm… Det är hårt liv i Dalarna!”
Han fick lära sig den hårda vägen, med nyllet i en snöhög, att inte alla stockholmare är Anna Kinberg Batra från gräddhyllan Djursholm.
För övrigt tycker jag att min adopterade hemstad Avesta är ett skönare ställe än Stockholm, oavsett hur just centrum ser ut.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS