Falu Volleybollklubb har på bara två år etablerat fem fartfyllda team och hela 100 medlemmar. Man lägger tyngd på sportens inkluderande element och placerar glädjen i fokus.
Foto: Sonny Jonasson

Raketstart för bollkär Faluklubb

FALUN. 5 lag. 12 tränare. 100 aktiva. En gemensam kärlek till idrotten. Och detta för en förening som såg dagens ljus 2019. – Vi har en oerhört fin stämning i klubben med fokus på glädje och sammanhållning, berättar Lina Hedin som är ordförande i Falu Volleybollklubb.

I D-hallen belägen i det enorma Lugnetskeppet fylls luftrummet av studsande bollars lekfulla rytm.
Skratt och peppande hojt möter entusiastiskt sorl från läktarplats.
Barn och ungdomar i Falu Volleybollklubb tränar och gör det med en alldeles utomordentligt stor glädje och lekfull gnista för sporten.

Volleyvurmande Lina Hedin är själv aktiv i damernas division 2-lag och som klubbordförande.
Hon breddar bilden av en förening som befinner sig i något av en raketartad utvecklingsfas.
– När jag flyttade hit 2013 fanns ingen volleybollklubb i staden. Och nu är det fantastiskt att se 100 medlemmar i alla åldrar spela här. Och det trots pandemin, berättar en glad Hedin och tittar med vad som kan tolkas som tacksamhet över den sprudlande aktivitet som pågår i den stora sporthallen.
Första spirande tankespiral snurrar i gång vid ett besök i fjällen.
– Jag och sonen satt i stugan och pratade, och han uttryckte intresse för att prova på volleyboll. Jag hakade genast på, konstaterar hon och riktar även inspirations- och organisationsmässiga hyllningar i riktning Jonatan och Sara Elg.

Därtill etablerar klubben omgående gott samarbete med “Volleyboll för alla” – ett initiativ av Falu kommun, lokala Röda Korset och Dalarnas Idrottsförbund via finansiella förutsättningar från länsstyrelsen.
Kopplingen till Falu Volley blir en idrottslig allians med såväl individuell som samhällelig betydenhet som faller synnerligen väl ut, och klubbens serielag är startade i symbios med nämnda integrationsmetod.
– Vi har nyanlända och ensamkommande aktiva som spelare och engagerade i föreningen, redogör Lina för en konstruktiv strategi med hälsa och motion som nav för flertalet positiva aspekter.
Hon tillskriver volleyboll som företeelse en påtaglig förmåga att få människor att komma samman under lättsamma former.
– Ja, det är en världssport och alla känner någon som känner någon som lirar, säger Lina som själv upplevt spelglädjen på såväl indisk mark som i Central Park i New York.
– Den finns representerad på otroligt bred front och är suverän på så vis att den inte kräver en massa utrustning.

Lagen som i dag utgör Faluklubbens energiska armada innefattar team för barn i lågstadieålder, barn födda 2008-2010, nybörjarlag för ungdomar 14 år och uppåt samt seniorlag för herrar och damer.
Damerna huserar alltså i division 2 och herrarna håller till i trean.
Lina Hedin upplyser att Faluns nu ypperligt nyväckta driv i volleybollens värld ser både nya förmågor och rutinerade rävar utgöra lika stor del i ett föreningsbygge som vilar på gemenskap och kärlek till idrotten.
– Det går igen i allt vi gör, och vi jobbar från första början med vikten av att ha kul och skapa bra sammanhållning.

Lina Hedin i Falu Volley. Foto: Sonny Jonasson

En stämning som av allt att döma återfinns hos både de yngsta och de som upptäckt sporten som 25-plussare.
Ungdomsspelaren Lovisa är engagerad även som ledare och har genomgått tränarutbildning.
Tidig magnetism till volleyboll finner för Lovisa sin näring i egen research om denna sport, likväl som i utövandet av beachvolley via kommunens “Bästa sommaren”-regi.
– Det var bland det roligaste jag någonsin gjort, minns hon.
Och utvecklar:
– I Falu Volley vill vi att folk ska få röra på sig och samtidigt ha kul, och vi har precis som Lina säger stort fokus på sammanhållning.
I dag har man cirka 100 medlemmar, 12 tränare och 5 lag.

Ruljangsen är inspirerande intensiv med tillåtande tänk och sportsligt beteende i förarsätet.
Lina Hedin konstaterar idel upplyftande egenskaper och momentum kring den påfallande färska men framsynta klubben.
– Är det något man kanske kan ha önskemål om så är det gällande halltiderna, men där är det ju samma konkurrens som gäller för väldigt många föreningar, klargör hon med ett milt skratt och omnämner också ett mycket väl fungerande samarbete med handbollen i Falu HK rörande träningsmöjligheter vid beachhandbollsplanerna på Lugnet.

Den tekniska basen i volleyboll iklär sig begrepp som baggerslag, fingerslag, serve och smash. Dessutom har sporten utvecklats och innehåller i dag sju olika nivåer av element och regler baserade på utövarnas ålder. Detta för att locka fler och göra volleybollen mer utvecklande för alla aktiva.
Uppslutningen i Falun är stor, så pass att Lina uppmuntrar fler engagerade tränare att ansluta sig till verksamheten.

Vid ett tidigare tillfälle är dock damlaget aningen kort om folk när det vankas spel annorstädes och så pass långväga som på Åland.
Lösningen – några av Faluns talangfulla 12-åringar.
– Vi klarade oss från skador och dylikt, så det blev inte aktuellt med inhopp för dem. Men det var modigt av dem att hänga på som beredskap och jättekul att vara ute med dem på långresa med båt och allt, minns en stolt klubbordförande.
– De är väldigt duktiga och säkrade nyligen både första- och andraplaceringar vid cupspel i Gävle, berömmer Lina.
Och sammanfattar:
– Det händer så mycket bra i vår förening nu, det är fantastiskt kul att få vara med om det här.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS