ANNONS

Pugh Rogefeldt orkester är under mars och april ute på en medlemsvärvningsturné med PRO, ett av stoppen var i Hedemora som också var enda dalaort att få besök av turnén.
Foto: Mikael Eriksson

Pugh Rogefeldt rockade loss med PRO

HEDEMORA. PRO-turnén med Pugh Rogefeldt stannade till i Hedemora. Publiken fick ta del av hans låtar från en snart 50 år lång karriär som rockmusiker. Något som uppskattades mycket.

PRO kan utläsas på många olika sätt. Pensionärernas Riksorganisation är ett alternativ. Pugh Rogefeldt Orkester ett annat. Och det senare var nog det som gällde när PRO-turnén stannade till i Hedemora. Hedemora är en av tolv orter som får besök av den turné som den gamle rockräven Pugh Rogefeldt gör i samarbete med Pensionärernas Riksorganisation.

– Hejsan ungdomar, hojtade Pugh när han äntrade scenen i Hedemora Folkets park.
Förväntningen var hög hos publiken. En publik som bäst kan beskrivas att den bestod av lite mer mogen ungdom eller som Pugh sa:
– Ni är rock-generationen.
När Pugh rev av den ena efter den andra låten var det inte många ben som var stilla, utan det stampades och klappades friskt i takt till musiken.

Pugh blandade och gav från sin nära nog 50 år långa artistkarriär. Det var både nya och låtar av äldre modell som hanns med under den cirka en timme långa konserten. Många igenkännande rop och suckar hördes när låtar som “Hog Farm”, “Här kommer natten” och “Låt oss alla ta i” spelades.

Pugh varvade musiken med små anekdoter och skämtsamma kommentarer. Han berättade att han som ung drömt att bli grävmaskinist, något som även gav honom inspiration till att skriva en hyllningslåt till en grävmaskin av märket Marion. Låten “Grävmaskinen” finns med på hans album “Bolla och rulla” från 1974.

Uppbackad av Hasse Tholin på bas och Micke Lyander på trummor blev det till en minnesvärd kväll för de runt 200 i publiken. Och det var folk från både Falun, Borlänge, Säter, Avesta och Hedemora som sökt sig till Hedemora Folkets park för att återse sin idol.

Ett par som fanns på plats bland åhörarna och som får räknas till riktiga Pugh-fans var Håkan Jahr och Marina Rosén från Stora Skedvi. Marina berättade att under 70-talet spelades Pughs musik mycket på ungdomsgården hemma i Grycksbo. Håkan hade dagen till ära passar på och plockat med sig ett exemplar av Pughs första skiva “Ja, dä ä dä” som spelades in 1969. Håkan hade en förhoppning att få den signerad och Pugh tog sig tid att efter showen både prata med publiken och även signera Håkans skiva. Håkan berättade att detta var hans andra exemplar av skivan, det första exemplaret har han fått slänga efter att den blivit helt sönderspelad.

Före Pughs framträdande hade bland annat Eva-Lena Lönnqvist, projektledare hos PRO, hunnit med att lämna lite information om organisationen. Då satsningen på en turné med Pugh är ett sätt att locka nya medlemmar uppmanade hon till att ta väl hand om de som söker sig till PRO. Hon påminde också om att det i år är valår och att den största valfrågan för PRO är pensionerna, att det är svårt att få pengarna att räcka till.
– Det är konstigt att man inte ska ha råd med guldkant på livet när man jobbat i ett helt liv, sa hon.

Publicerad i Annonsbladet vecka 14 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS