ANNONS

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund bjuder in till prova-på-dagar på brandstationen i Avesta den 1-2 juni. “Vi hoppas kunna så ett frö hos deltagarna så att de vill utbilda sig till brandmän”, säger ställföreträdande räddningschef Joel Hellbe.
Foto: Pär Sönnert

Prova-på-dagar hos räddningstjänsten

AVESTA. Den som vill prova brandmannayrket bör skriva in helgen 1-2 juni i almanackan. Då bjuder Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund in till prova-på-dagar på brandstationen i Avesta.

Liknande prova-på-dagar har hållits tidigare.
– Men det var ett tag sedan nu. Det här blir en liten nystart, säger Joel Hellbe, som är ställföreträdande räddningschef och chef för räddningsavdelningen.
Programmet pågår under två heldagar där deltagarna får prova på flera olika arbetsmoment som ingår i brandmannayrket.

Lördagen den 1 juni riktar sig främst mot tjejer medan söndagen den 2 juni är till för samtliga intresserade.
– Vi har valt det här upplägget för att få fler tjejer att bli intresserade och att på sikt få fler kvinnliga anställda, säger Joel Hellbe.
Dagarna är dels till för att visa upp verksamheten men även för att på sikt locka nya brandmän.
– Vi hoppas att kunna så ett frö hos deltagarna så att de vill utbilda sig till brandmän och sedan komma tillbaka och jobba hos oss, säger Joel Hellbe.

Hur ser personalläget ut för er?

– På heltidssidan ser det bra ut, bättre än på länge. På sikt har vi dock några öppningar, bland annat genom pensionsavgångar. Det är på deltidssidan som det alltid behövs mer folk. Så är det nog över hela landet. Helst skulle vi vilja rekrytera personal i samtliga kommuner som vi verkar i, alltså i både Avesta, Hedemora, Fagersta och Norberg, säger Joel Hellbe.

Deltagarna kommer att få låna utrustning och kläder från SDR.
– Att kunna testa på hur det är på en brandstation under lättsamma former kan vara ett bra sätt att få inblick i hur vår verksamhet fungerar, säger Joel Hellbe.
Antalet platser för prova-på-dagarna är dock begränsat så det är först till kvarn som gäller. Sista anmälningsdag är den 26 maj.
– I första hand erbjuder vi i första hand platser till personer över 18 år som är boende i våra medlemskommuner. Vi vill att deltagarna ska ha lokal anknytning, säger Joel Hellbe.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 21 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS