ANNONS

IT-bolaget MicroNät vill bygga ut sitt luftburna bredband Radio-Fiber i Dalarna. Företaget gjorde en utbyggnad kring Hedemora och Säter vilket har gjort att intresset ökat i länet.
Foto: Pressbild

Projektering görs för luftburet bredband

DALARNA IT-bolaget MicroNät vill bygga ut sitt luftburna bredband Radio-Fiber i Dalarna. Företaget gjorde en utbyggnad kring Hedemora och Säter vilket har gjort att intresset ökat i länet.

Det luftburna bredbandet från MicroNät heter Radio-Fiber. Tjänsten levereras sedan en tid tillbaka i ett område kring Hedemora och Säter och då intresset för den här tekniken ökat på andra håll i Dalarna planerar företaget nu att bygga vidare sitt luftburna bredband på ett flertal orter i länet.

– Vi har i dagsläget fem master driftsatta i området kring Hedemora och Säter och projekterar nu för att driftsätta 15 andra master i Dalarna vilket innebär ett område om cirka 30 kvadratmil, säger Jonas Hellström vd för MicroNät, i ett pressmeddelande.

Områdena som projekteras för det luftburna bredbandet Radio-Fiber är bland annat Falun, Mora, Gesunda, Orsa, Rättvik, Vikarbyn, Boda, Leksand, Siljansnäs, Sundsnäs, Mockfjärd, Djurås, Gagnef, Gustafs och Milsbo.

Skillnaden mellan andra tekniker är att MicroNät gräver sin fiber till en mast, i stället för att gräva ner fiberkabel genom hela samhällen. I masten monteras sedan sändare som skickar riktade radiosignaler ut till mottagare som monterats på kundernas hus.

– Att vi kan vara så effektiva i vår utbyggnad beror dels på den minimala grävningen och dels på att vi utför allt arbete själva och inte behöver invänta underentreprenörer. Det är vår egen personal som monterar sändarblocken i masterna och installerar mottagare ute hos kunderna, säger Jonas Hellström.

Han fortsätter:
– Om vi behöver bygga en ny mast är det vår egen personal som gör det också. På det här sättet kan vi själva planera och ansvara för arbetsflödet, vilket gör oss väldigt effektiva i vår utbyggnad.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 23, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS