ANNONS

Ulrika Karlbom jobbar som barnmorska på ungdomsmottagningen i Avesta och Jonna Hansson är kurator. Nu driver de ett projekt som riktar sig till föreningslivet med syfte att locka fler killar till ungdomsmottagningen.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Projekt ska få fler killar till ungdomsmottagningen “Vi är jätteglada för att Avesta BK hänger på”

AVESTA De flesta som besöker ungdomsmottagningen är tjejer och det vill man ändra på. Nu pågår ett projekt där man tar hjälp av föreningslivet för att få med fler killar.

Kristoffer Pettersson är tränare för U14-laget i Avesta BK som hakat på projektet som ungdomsmottagningen driver.
– Vi har fått projektstöd från Region Dalarna och det är Avesta och Borlänge som är pilotorter, säger Ulrika Karlbom som driver projektet tillsammans med bland andra Jonna Hansson som är kurator.
Ulrika Karlbom, barnmorska på ungdomsmottagningen i Avesta, berättar att Borlänge satsar på machofabriken och köper in utbildning. Machofabriken är ett verktyg för arbete för jämställdhet och mot våld bland unga. Det vänder sig till unga, oavsett kön, i åldern 13-25 år.
– Men i vårt koncept utgår vi med enkla medel som vi kan dela med oss av och det är Jonna som är upprinnelsen till projektet, säger Ulrika Karlbom och fortsätter:
– Vi har tagit kontakt med flera föreningar och det är Avesta BK som hakat på, det är vi jätteglada för. Vi har haft en träff med J18-laget som är den andra gruppen och vi kommer också att ha en träff med 15-16-åringar.

I måndagskväll besökte hon och kollegan Jonna Hansson Avestahallen för att träffa Avesta BK:s U14. Temat var match, kultur och samtycke.
– Idag hade vi en liten frågesport och killarna var pigga, nyfikna och på hugget. De var väldigt bekväma och trygga med varandra och ställde jättebra frågor, säger Ulrika Karlbom.
Efter frågesporten anslöt tränaren Kristoffer Pettersson och han tycker det är bra att fånga upp killar i den här åldern
– Det är bra att ta upp de här frågorna i tid. De har ju tränat ihop länge och känner varandra, sen har vi ju två tjejer med i laget också.

Har ni pratat om det här i laget tidigare?
– Nej, inte om de här frågorna men vi har pratat om beteende och värderingar, säger Kristoffer Pettersson.
Ulrika Karlbom berättar att den andra träffen blir på ungdomsmottagningen. Där vill man få till en dialog med hjälp av värderingsövningar och quiz kring exempelvis sex.
– Det ska vara under lättsamma former och vi tänker bland annat ha lite vinster till våra quiz. Vi kommer också att bjuda på mat så att de slipper tänka på det innan träningen, säger Ulrika Karlbom.
– Vi kommer även att informera om vad ungdomsmottagningen är, vilka som jobbar där och vad man kan få för stöd. Killarna ska känna sig trygga med att komma till oss, säger Jonna Hansson.
Just nu står killar för cirka tio procent av besöken och Ulrika Karlbom berättar att vanligen är det en tjej som behöver preventivmedel som kommer till dem. Förhoppningen med projektet är att killarna i Avesta BK ska få kunskap och förtroende för ungdomsmottagningen så att det blir lättare att söka sig dit med frågor och funderingar.
– Vår tanke är att ha med bokningskalender till besöket så att de som vill boka ett enskilt besök hos oss kan göra det direkt, säger Jonna Hansson.

För närvarande ligger ungdomsmottagningen på sjukhusområdet i samma byggnad som familjecentralen. Men i juni 2022 kommer ungdomsmottagningen att vara tillbaka i centrum igen.
– Nu har vi varit på två träffar och det har varit jättebra. Vi har tre lag som vi träffar vid två tillfällen och sen blir det en träff i skolan och en i föreningar, säger Jonna Hansson.
Förhoppningen är att kunna få fram statistik när projektet är avslutat.
– Vi ska kolla antalet besök före projektets start och sex månader efter att projektet är slut. Då ser vi om projektet genererat fler besök av killar, säger Ulrika Karlbom.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS