ANNONS

Viveka Morelius har de senast fyra åren varit ordförande för PRO Husby och kan glädja sig åt att föreningen har en i allra högsta grad livaktig verksamhet.
Foto: Mikael Eriksson

PRO Husby firar 70 år

LÅNGSHYTTAN. PRO Husby firar 70 år, och man gör det på årsdagen den 22 januari i PRO-gården i Långshyttan. Jubileet firas med snittar och bubbel samt underhållning av gruppen “Gamla Godingar

Viveka Morelius har varit Husby PRO:s ordförande de senast fyra åren. Hon kan berätta om föreningens 70-åriga historia och där allt startade med att Metall avdelning 153 bjöd in till ett möte i Folkets hus 29 december 1948.
– 59 personer antecknade sig till att bilda pensionärsföreningen, säger Viveka.

Den 22 januari 1949 hölls första ordinarie möte i IOGT:s lokal i Långshyttan. Föreningen fick sin första styrelse som bestod av Frans Skoglund, ordförande, G W Söderberg, sekreterare, August Nordholm, kassör, K P Larsson vice ordförande och Oskar Hedman, vice sekreterare. Medlemsavgiften var då tre kronor för ensamstående och fem kronor för gift par. 1954 hade föreningen 150 medlemmar och i början av 90-talet hade man passerat 600.
Efter att haft ett litet vikande medlemsantal vändes trenden för fyra år sedan. Idag har föreningen 350 medlemmar.

Huset där PRO-gården är inrymd kunde föreningen förvärva 1974 sedan föreningen fått en gåva på 50 000 kronor av Carl Larsson. Efter förhandlingar med dåvarande disponenten för Klosterverken, Otto Stjernqvist, kunde man köpa såväl hus som mark. Därefter rustades fastigheten och i september 1974 kunde föreningen flytta in. Notan slutade på 50 000 kronor och inkluderade såväl inköpet som material för att rusta gården och även till att inreda den med möbler och gardiner.
– PRO-gården är navet för vår verksamhet, säger Viveka.

Förutom samlingssalen så finns två kök, studierum, en stor snickerisal och en vävstuga i PRO-gården.
Just snickerisalen har varit flitigt frekventerat genom åren även om intresset just nu är lite dalande.
– Min önskan är att se fler som vill arbeta i snickeriet, säger Viveka.

Genom åren har föreningen haft en livaktig verksamhet, det har handlat om allt från att teckna kollektiva olycksfallsförsäkringar till att ordna med fotvård och arrangera resor.
De planerade verksamheterna för 2019 visar att föreningen är i högsta grad fortsatt vital med allt från studiecirklar och resor till fester, boule, bingo och friskvård på programmet.
Viveka säger att det är tack vare föreningens trevliga och positiva medlemmar som föreningen fortsätter att vara livaktig och lockar nya medlemmar.

70-årskalaset hålls 22 januari i PRO-gården. Viveka, som själv kommer att redogöra för föreningens historia, säger att det kommer att bjudas på snittar och bubbeldricka och underhållning av bandet “Gamla Godingar”.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 03 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS