Skylten med texten “Privat brygga” upprör Säterbon. “Vem som helst borde få använda bryggan”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Privat-skylt på brygga upprör

SÄTER. En skylt med texten “Privat” på en brygga vid Skönviksstrand upprör en Säterbo. – Jag ogillar att man på eget bevåg snor mark från allmänheten, säger hon.

När Säterbon var ute och promenerade längs gång- och cykelvägen nedanför Skönvikstrand fick hon se en nybyggd brygga vid Ljustern.
– Jag tyckte att den såg fin ut, men sedan fick jag se en skylt där det stod “Privat brygga” och en pil att allmänheten hänvisades längre bort. Det är inte okej, säger kvinnan.
Själva bryggbygget är hon inte emot utan bara skylten.
– Jag utgår från att man inte kan utestänga allmänheten från stranden och att allemansrätten och strandskyddet gör att man inte får privatisera bryggor.
– Det retar mig att man anser att det bara ska vara en viss klick människor som får vara där, fortsätter kvinnan.
Hon tycker att alla Säterbor ska ha tillgång till Ljustern och de möjligheter som finns att bada där.
– Ta dem som bor i Siggebo, till exempel. De har ju mycket närmare till Skönviksstrand än till det stora badet vid campingen, säger Säterbon som nu vänt sig till kommunen med frågor om bryggan är laglig och om det går att utestänga allmänheten från den.

På miljö- och byggenheten i Säter ska man granska bryggan på plats innan man kan uttala sig tvärsäkert om vad som gäller. Men troligt är att bygget är olovligt på flera sätt, enligt miljö- och byggchefen Helena Olander.
– Om bryggan ligger där vi tror att den gör, så finns det ingen bygglovsansökan och ingen har sökt dispens från strandskyddsreglerna, säger hon.
Strandskyddsreglerna gäller hundra meter åt båda håll från strandlinjen, det vill säga både ut i vattnet och upp på land, och finns för att stränderna ska vara tillgängliga för allmänheten.

Även om någon skulle fått bygglov för bryggan så får man inte sätta upp skyltar med texten “Privat” på.
– Nej, vem som helst ska få sitta på bryggorna utan att bli avhyst.
Det finns dock en del undantag, enligt miljö- och byggchefen.
– Om det är en gammal fastighet som är så nära vattnet att bryggan ligger i hemfridszonen så kan man ge dispens för att bryggan privatiseras.

Vad som ska hända med bryggan i Skönviksstrand är inte helt enkelt att lösa för miljö- och byggenheten eftersom man inte vet vem som byggt den.
– Om vi misstänker ett olovligt bygge så brukar vi normalt sett skicka ett brev där personen får komma in med en förklaring och ges en chans att vidta rättelse. Och vet vi inte vem det är så brukar vi kontakta fastighetsägaren, vilket är kommunen i det här fallet. Vi måste läsa på lite hur vi ska göra, säger Helena Olander.
“Bryggbyggaren” riskerar byggsanktionsavgift, att få ta bort bryggan och till och med polisanmälan för brott mot strandskyddet.
Men det kan ta lång tid innan miljö- och byggenheten kan granska bryggan eftersom avdelningen är överhopad av bygglovsärenden som måste prioriteras före den här typen av ärenden.
Tror du att det går en till sommar innan ni kan fatta beslut om bryggan?
– Det vågar jag inte spekulera i, säger Helena Olander.
Kan man inte bara ta bort skylten så länge?
– Jo, då kunde i alla fall de som går förbi känna att de kan använda bryggan.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS