ANNONS

Emma Viklund är ordförande för föreningen Fornby Klint, som driver skidbacken Fornby Klint i Horndal. “Allt arbete sker ideellt och även om de flesta har ont om tid så är det en enorm kraftsamling i byn”, berömmer Emma Viklund. Foto: Privat

Prisbelönta Fornby Klint har stort stöd

HORNDAL. Föreningen Fornby Klint driver skidbacken med samma namn i Horndal. Fjolårets vinter var den bästa hittills för anläggningen.

Backen drivs med ideella krafter och där nästan hela byn tycks ställa upp.
– Det är en enorm kraftsamling i byn, berömmer Emma Viklund.
Fornby Klint har vuxit till en anläggning som har tre nedfarter, ett parkområde och en pulkabacke.

Emma Viklund drömmer om att få till ytterligare en lift till Fornby Klint, en lift som i så fall ska tillgänglighetsanpassas. Foto: Arkiv

– Det är Avestas största skidanläggning och är nog den största jämfört med många andra grannstäder, säger Emma Viklund, ordförande för föreningen Fornby Klint.
Förra vintern var en rekordvinter för föreningen.
– Vi sålde över 100 säsongskort och drygt 1000 dagkort. Vi har haft en fin trend de senaste åren och kunnat utveckla backen en hel del.
Tanken är att anläggningen ska vara för alla och det är det som Emma Viklund tror kan locka besökare.
– Det är fortfarande en rätt liten anläggning och vi har inte jättelånga nerfarter. Men åkarna kommer ner till samma plats, vilket har många fördelar. Sedan är det många som åker på skogsslingorna, så anläggningen är attraktiv för många, säger hon.
2018 fick föreningen Fornby Klint priset Årets Landsbygdsinsats, som delas ut av Folkare landsbygdsforum. I motiveringen stod det bland annat att “för att möjliggöra allt detta finns en mycket stor ideell arbetsinsats. En förening vars medlemmar på detta sätt bidrar till att öka attraktiviteten på landsbygden till nytta för både boende och besökare”.
– Det är jättekul att vi prisas när vi har investerat så mycket. Allt arbete sker ideellt och även om de flesta har ont om tid så är det en enorm kraftsamling i byn. Folk hjälper till att lägga snö, stå i liften, hjälpa till i kafeterian, pista backen samt snöröja och sanda parkeringen. Det är enormt mycket jobb som sker av Horndalsborna med omnejd, berömmer Emma Viklund.
Hon fortsätter:
– Detta ger en fantastisk gemenskap och sammanhållning i Horndal. Man möts på ett annat sätt när man hjälps åt så här, säger Emma Viklund.
Till den kommande säsongen har föreningen byggt ut parkeringen. Emma Viklund drömmer om att kunna utöka anläggningen med ytterligare en lift.
– Liften har en kapacitetsbegränsning och vi har en långsiktig vision om att kunna få till en ny lift. I så fall ska den handikappanpassas, för sitskis. Liften vi har i dag är en begränsande faktor för oss. Den är väldigt gammal och inte så tillgänglighetsanpassad.
När brukar ni kunna öppna backen för säsongen?
– Det beror helt på när det blir ordentligt kallt. Oftast får vi inte till snöläggningen förrän till jul eller nyår. Vi blir överlyckliga om vi kan ha öppet under jullovet, men oftast blir det först i januari. Det hänger mycket på snön och kylan, säger Emma Viklund.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v49

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS