ANNONS

Cathrin Green från ABF och Lena Klarström från Vänsterpartiet och Internationella kvinnoföreningen berättar om årets Pridevecka i Borlänge.
Foto: Veronica Rigtorp

Pridevecka för andra året – “Hoppas på en livad vecka”

För andra året genomförs Prideveckan i Borlänge den 28 september till den 3 oktober. En vecka med betoning på allas lika värde och rättigheter.

Det är Cathrin Green från Arbetarnas bildningsförbund, ABF och Lena Klarström från Vänsterpartiet Borlänge och Internationella kvinnoföreningen, IKF, som är drivande i eventet.
– Vi syr ihop en Pridevecka för att betona allas lika värde och rättigheter, säger Lena Klarström.
De hoppas att så många föreningar och organisationer som möjligt vill vara med i samarbetet runt veckan.
– Vi har tagit fram ett schema för att ha någon aktivitet varje dag, berättar Cathrin Green.
Det blir bland annat Pridelopp på sportfältet, konsert med lokalförankring, föreläsningar och filmkväll.

På grund av pandemin krävs anmälningar till alla aktiviteter. Allt utom filmkvällen, kommer även att finnas tillgängligt digitalt.
– Chris Williams från Mora kommer och föreläser på Borlänge bibliotek den 3 oktober. Han är dansare och dragartist med en mycket knölig bakgrund som han berättar om, berättar Lena Klarström, som en av höjdpunkterna under veckan.

Biblioteken kommer också att ta fram aktuella böcker i genren.
– Vi hoppas det ska bli en livad vecka, så gott det nu går i dessa tider, avslutar Lena Klarström.

Fakta pride.
✔️ Priderörelsen kommer ursprungligen från engelskans gay pride ungefär homosexuell stolthet, är en del av gayrörelsen som propagerar för att människor ska vara stolta över sin sexuella identitet, för att mångfalden i sexuella läggningar ska betraktas som något positivt och för att sexuell läggning och könsidentitet ska erkännas som en essentiell del av en personlighet och därför inte kan ändras med viljan. Priderörelsens främsta symbol är regnbågsflaggan.
✔️ I HBTQ-historien förekommer ordet Pride först som namnet på den Los Angeles-baserade radikala gayorganisationen Personal Rights in Defense and Education, PRIDE, grundad 1966. Organisationen är en del av den politiska gayrörelse som börjar växa fram under 1960-talet, och som utmanar den “assimileringsstrategi” som präglat tidigare homosexuell organisering. Stonewallupproret 1969 i New York är en viktig milstolpe. På årsdagen av upproret den 28 juni 1970, anordnades den ursprungliga prideparaden New York Pride. Sedan dess har flera städer startat minnesmanifestationer och pridefestivaler ibland under namnet Pride eller Christopher Street Day.
✔️ De första Pride-liknande demonstrationerna i Sverige anordnades två år efter Stonewallupproret. Det var föreningen Gay Power Club som den 15 maj 1971 i Örebro samlade ett femtontal personer.
✔️ Det dröjde dock några år innan de svenska demonstrationerna fick större genomslag, men 1977 anordnades Frigörelsedagen i Stockholm, som 1979 blev Frigörelseveckan. Denna firades ända fram till evenemanget bytte skepnad och blev Stockholm Pride i samband med att Stockholm blev värd för Europride 1998.
✔️ Priderörelsen syns främst i form av Pride-festivaler eller Pride-parader, som ofta har ett karnevalsliknande uttryck. Pride firas av HBTQ-rörelsen i många stora städer i världen.
Källa Priderörelsen: Wikipedia.org.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS