ANNONS

Kenneth Johansson är initiativtagare till Hedemora Filmklubb som under våren kommer at visa åtta filmer som både berör och som har teman som är aktuella.
Foto: Mikael Eriksson

Premiär för Hedemora filmklubb

HEDEMORA. Hedemora filmklubb drar i gång 21 januari. Under våren kommer åtta filmer att visas. – Det är filmer som berör, säger initiativtagaren Kenneth Johansson.

Med influenser från filmstudion i Avesta och Bosse Hedman har Kenneth Johansson startat Hedemora filmklubb.
Åtta måndags kvällar under våren kommer han på Star biografen att visa filmer som i vanliga fall kanske inte når ut till en bredare publik.

Kenneth Johansson säger att de filmer som kommer att visas är filmer med ett tema som passar för dagen men också filmer som berör.
För att se filmerna måste man lösa medlemskap i filmklubben, antingen ett medlemskap som täcker samtliga åtta filmer eller ett som bara täcker tre av filmerna.
– Köper man ett medlemskap för alla åtta filmerna kostar det 30 kronor per film, säger han.
– Det ska vara billigt att se film.

Via SFF, Sveriges Förenade Filmstudios, har han tillgång till 1000-tals med filmer. En kik i programbladet ger vid handen att det är filmer från såväl Island, som Sverige, Norge, Frankrike och Nepal som han valt ut.
Premiär blir det 21 januari och sista filmen för vårterminen visas 1 juli. Under juni är det ett uppehåll i filmvisandet.

Kenneth Johansson säger att han fått lov att byta ut den första filmen, Nu blir det “Brev från månen” som kommer att visas och den handlar om Gabrielle (Marion Cotillard) som är fångad i ett kärlekslöst äktenskap, byggt på föräldrarnas förväntningar snarare än passion. Ständigt sjuk reser hon till en alpinsk kurort, och väl där faller hon för mystiske löjtnanten André.

Film nummer två är Vad ska folk säga och berättar om 16-åriga Nisha som växer upp I Oslo med pakistanska föräldrar. Hon vill leva som en vanlig norsk tonåring, men när det livet krockar med hennes föräldrars konservativa värderingar tvingas hon iväg till Pakistan, och en helt främmande tillvaro.

Som avslutning visas White Sun från Nepal. Den har regisserats av Deepak Rauniyar och belönades vid filmfestivalen i Venedig. Filmen handlar om en regimkritisk partisan återvänder till sin isolerade hemby och konfronterar fysiska, sociala och politiska hinder för att begrava sin far

Kenneth ser filmklubben som ett komplement till den vanliga bion men även till satsningen på att visa filmer för daglediga.

Vårens filmer:
21 januari:  Brev från månen
25 februari: Vad ska folk säga
4 mars: Den 12 mann
8 april: Svenskjävel
15 april: Under the tree
20 maj: Eldprovet
27 maj: I am not a witch
1 juli: White sun

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 02 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS