ANNONS

Ett av ställverken som Hitachi ABB samriskbolag Linxon ska leverera Ludvikaapparater till ligger vid vattenkraftstationen Grundfors, i Umeälven utanför Storuman.
Foto: Linxon

Power Grids får jobb via samriskbolaget Linxon

På växelströmssidan har Hitachi ABB Power Grids ett annat partnerskap, Linxon, som börjar skörda framgångar runt om i världen och som ger jobb i fabrikerna i bland annat Ludvika.

Linxon bildades i slutet av 2018 för att leverera nyckelfärdiga växelströmsställverk där man kombinerar de unika styrkorna hos både SNC-Lavalin med världsledande tekniken från ABB för att ge kundvärde.
Samriskbolaget mellan Power Grids och SNC-Lavalin, ska uppgradera ett 400 kilovoltsställverk i Storuman på uppdrag av Svenska Kraftnät.
Ordern är värd drygt 200 miljoner kronor och består av ett luftisolerat ställverk. Ställverket ligger vid vattenkraftstationen Grundfors, i Umeälven.
Också till Ringhalls kärnkraftverk levereras ett 400 kilovolts luftisolerat ställverk värt 175 miljoner kronor.

Linxon har även vunnnit framgångar i projektet ”Stockholms ström” där Svenska Kraftnät, Vattenfall och Ellevio förstärker och förnyar Stockholmsregionens elnät. Bland annat levererar Power Grids gasisolerade 400 kilovolts ställverk, två stora krafttransformatorer och shuntreaktorer till Skanstullsprojektet, värt närmare 600 miljoner kronor.

Under sommaren har Lixon fått sin första order av Vattenfall Eldistribution på en komplett 130 kilovolts regionnätsstation till Barkarby i Stockholm Strömsprojektet.
I USA har Linxon just vunnit första anslutningen med ett 220 kilovoltsställverk för ett vindkraftsprojekt till havs. Och på Linxons hemsida redovisas också andra framgångar ibland annat Irak, Skottland, Indien, Dubai, England och Bahrain det senaste året…
“Under de två åren har vi byggt vår framgångshistoria och nu kan vi dela den med Hitachi som ny moderpartner och ändå njuta av passerade erfarenheter och stöd från ABB och SNC-Lavalin,” sa Frédéric Tréfois, vd för Linxon om det nya partnerskapet med Hitachi som enligt ABB:s planer inom några år blir helägare av Power Grids.

ABB har kvar en ägarandel på 19,9 procent Hitachi ABB Power Grids. Power Grids är en global ledare inom kraftsystem, med årliga intäkter på cirka 10 miljarder dollar, omkring 36 000 anställda och med kunder i över 90 länder.

Fakta ABB Power Grids
ABB Power Grids Sweden AB har cirka 4 000 anställda på runt 20 orter. Störst är Ludvika med cirka 2 800 anställda och Västerås med cirka 900 anställda och bolaget har produktion också i Piteå, Figeholm och Landskrona. Power Grids hade en nettoomsättning på 13,4 miljarder under 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS