“Falun ger skolbarn från sex års ålder möjlighet att lära sig simma på skoltid, vilket är något som vi sysslat med i snart 30 år och som ger bra resultat. Jag tycker att det är en stolthet för Falun”, berättar Camilla Malmling, badmästare på Lugnet.
Foto: Sonny Jonasson

Positiva vattenkrafter i badhuset

FALUN. Falun är en stad med hög simkunnighet bland barn och unga. Resultatet av medvetet arbete med livsviktig betydelse.

Camilla Malmling, badmästare vid Lugnetanläggningarna, har jobbat som projektledare för utvecklingsprojektet “Trygghet och glädje i och vid vatten” .
– Falun har jobbat länge med det här och är nu certifierad som en vattensäker kommun, berättar hon.

Camilla Malmling har länge brunnit för vatten, och framför allt säkerhet i och vid böljan blå såväl inomhus som utomhus. I dag är hennes hjärtebarn, projektet “Trygghet och glädje i och vid vatten”, inkluderat i kommunens certifiering för att vara “En vattensäker kommun”. En verksamhet startad via projektet är det populära “Sjöhäng”, som nu fått uppföljare i form av “Poolhäng” på höst- och vårloven.
– Falun ger skolbarn från sex års ålder möjlighet att lära sig simma på skoltid, vilket är något som vi sysslat med i snart 30 år, berättar Camilla.
Och fortsätter:
– Långtifrån alla kommuner arbetar på det viset, men här är det en kontinuerlig metod som via fin statistik också bevisligen ger resultat. Jag tycker att det är en stolthet för Falun.
I simundervisningen av barn och unga är bröst- och ryggsim prioriterat enligt nationella riktlinjer. Camilla Malmling betonar vikten av barnen uppnår vattenvana, vilket i praktiken bland annat innebär att man kan simma 200 meter varav 50 av dessa på rygg, flyta på både mage och rygg samt att man vid en oförutsedd vurpa ned i plurret vet hur man ska hantera situationen och ta sig upp igen.
Hon förklarar att Falun uppfyller de sex tongivande kriterier som krävs för att tituleras som vattensäker kommun av Svenska Livräddningssällskapet. Att initiativet med Sjöhäng blivit succé och fått uppföljare, har även inneburit större möjligheter för lek och lajbans vid inomhusbassängerna.
– Ja, på evenemangen under loven samt varje fredag har vi nu tillgång till hinderbana, hoppborg och man kan också få prova på sjöjungfrusimning.
Strukturen för bus kompletteras av insatser av tyngre samhällsbörd. Sommarsimskola och personalutbildning samsas på en agenda som även rymmer simskola för nyanlända, och i samarbete med Dialogen skänks kvarglömda föremål till behövande. I Falun lever cirka 150 familjer under svåra ekonomiska och sociala förhållanden.
– Därav lämnar vi efter tre månader kvarglömda badkläder, handdukar, simglasögon och armpuffar till Dialogen som förmedlar dem vidare. De har också kontakt med arbetsmarknads-, integrations- och kompetensförvaltningen gällande detta, berättar Camilla Malmling.
Om knappt två år kommer både barn och vuxna kunna avnjuta ett kommunalt bad med fler dimensioner av både rekreation och undervisning.
Markarbeten inför skapandet av Faluns nya badhus är i full gång. Under våren läggs grunden för vad som hösten 2022 ska resultera i anläggningens färdiga format.
– Det ser vi verkligen fram emot, konstaterar en uppåt Camilla Malmling.
– I de avseenden vi i dag har mer begränsat utrymme kommer det nya badhuset innebära att flera grupper kan simträna samtidigt, och familjebadet gör än mer plats för barnen i verksamheten, utvecklar hon.
Att Region Dalarnas till syftet vårdande och rehabiliterande bad då flyttar in på Lugnet är något som välkomnas av kultur- och fritidsförvaltningens badmästare Malmling.
– Det bidrar med än mer positiv energi, och badhuset blir en plats där vi alla kan mötas.

Faluns nya badhus

… kommer bland annat att inhysa:
*Ett stort familjebad med lek, bastu och värmerum.
*En större bassäng för tävling och motion.
*Två multibassänger med höj- och sänkbar botten.
*Flexibla omklädningsrum för alla.
Utebadet blir kvar och familjebadet kommer att ha lekfull inredning som en strömkanal och en vattenrutschkana som är inspirerad av hoppbackarna.
Kring tävlingsbassängen ska mobila läktare finnas med plats för 200 åskådare och en balkong med 50 platser.
Nuvarande bassänger är disponibla under hela byggnationen.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Falun v51

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS