ANNONS

Det klirrar i kassan hos Avesta kommun, kommunalrådet Lars Isacsson (S) kunde meddela att mycket pekar på att kommunens ekonomiska resultat för 2018 kommer att sluta på ett överskott i trakterna av 20 miljoner kronor.
Foto: Mikael Eriksson

Positiva siffror för Avesta

AVESTA z Avesta kommun har medvind nu. Kommunalrådet Lars Isacssons (S) presenterade positiva siffror i samband med året företagsfrukosten. Bland annat ett plus på 20 miljoner kronor.

20 miljoner kronor plus, mycket pekar på att Avesta kommun gör ett rejält överskott för 2018. Det kunde kommunalrådet Lars Isacsson (S) meddela vid kommunens företagsfrukost. Han poängterade att bokslut ännu inte är klart men att det ser ljust ut.
– Vi hade budgeterat med ett överskott på 4 miljoner kronor, nu ser det ut som att vi hamnar 16 miljoner över budget.

Andra positiva siffror är att arbetslösheten sjunker, totalt ligger man med 9,9 procent arbetslösa dock fortfarande högt. Men tittar man bland de som är inrikesfödda så är det där en arbetslöshet på 3,6 procent. Genom olika insatser så har man även lyckats minska såväl ungdomsarbetslösheten som antalet utrikesfödda som saknar jobb.
Lars Isacsson varnade dock för att man ser med oro på de nedskärningar som aviserats för Arbetsförmedlingen.

Ytterligare en positiv sak är att det under 2018 har fötts många nya Avestabor, närmare bestämt 297 stycken. Lars Isacsson sa att det är den rekordstora generationen som föddes i början av 90-talet som nu blivit föräldrar.
Men det ställer dock en del krav på kommunen, bland annat så behövs fler förskoleplatser för att kunna ta emot alla barn.
– För att kunna finansiera alla investeringar så kommer vi att tvingas att sälja något, sa han.

När det gäller Googles etablering i Horndal så rullar det på enligt plan. Och i Krylbo har en ny ägare tagit över de drygt 700 lägenheter som ägdes av Krylbobostäder. Ny ägare är Landsort Care AB. Lars Isacsson konstaterade att det är ett riskkapitalbolag som gått in och som har som affärsidé att satsa pengar på att rusta fastigheterna och sedan sälja dem efter sex, sju år.
– Vi ger dem en chans.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 07 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS