ANNONS

– Min slutsats är att vi är på rätt väg och det vi gör uppskattas av företagarna men vi har långt kvar för att hamna där vi vill vara, avslutar Torleif Fallsdalen, tillförordnad näringslivschef i Ludvika kommun.
Foto: Veronica Rigtorp

Positiv trend i Ludvika

LUDVIKA. Svenskt Näringslivs kommunranking släpps först i höst men den underliggande undersökningen som redan släppts pekar på en liten men ändå positiv trend för Ludvika.

– Jag är glad åt resultatet men vi är långt ifrån i mål. Vi når inte upp till det svenska genomsnittet än, säger Torleif “Toffe” Fallsdalen.
Han menar att det är ett långsiktigt arbete och ingen kvick-fix.
– Det är lätt att säga de rätta orden men en helt annan sak att leva upp till dom.

Kommunen har många tjänstemän, nästan 3 000 personer, som ska vara på tå med service ut till medborgarna varje dag. Vilket självklart inte kan fungera jämt.
– Men det har blivit en ökad insikt, då man idag ser kopplingen med företagens ställning i kommunen som de välståndsleverantörer dessa är, förklarar Fallsdalen.

Även om Ludvika har Dalarnas största privata företag som arbetsgivare genom ABB, så finns det på orten också många företag som har under 50 anställda som är minst lika viktigt.

– Det finns två undersökningar som är viktiga för oss och mäter lite olika delar av hur företagen upplever kommunen och företagsklimatet, säger Torleif Fallsdalen och fortsätter:
Dels den kvalitetsmätning, Nöjd kund index, NKI, som görs bland de företag som haft ärenden som bygglov, livsmedelstillsyn, som kom för någon vecka sedan.
Kvalitetsundersökningen NKI, visar fortsatt höga betyg.
– Att vi får nästan extremt högt, 83 enheter i betyg på bemötande i NKI-mätningen, glädjer mig mest i den undersökningen.

Dels Svenskt Näringslivs undersökning om Företagsklimatet där går Ludvika kommun från ett sammanfattande omdömes betyg på 3.1 till 3.2 på en femgradig skala.
– Det låter kanske inte så upphetsande men det bekräftar en trend sedan några år och enskilda delar är väldigt roliga att läsa. Tänker framförallt på omdömena: Dialog med kommunledningen och Upphandling.

I Dialog med kommunen visas en uppgång med +0,5 mot förra året och Upphandling har stigit +0,4 enheter under samma period.
– Min slutsats är att vi är på rätt väg och det vi gör uppskattas av företagarna men vi har långt kvar för att hamna där vi vill vara, avslutar Torleif Fallsdalen.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 25 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS