Populärt pensionärskollo i sommaridyll

Premiärupplagan av pensionärskollot vid Liljans gård är en succé. Göte och Bodil Ruth är två av många glada deltagare. "Det här har varit fantastiskt", framhåller de äkta makarna.
Foto: Sonny Jonasson
FALUN Fullt ös, medvetslös. Månne en mild överdrift, men Liljans gård har tveklöst stått värd för roligt rabalder. - Det här har varit fantastiskt, säger Göte och Bodil Ruth.

Vision blev till verklighet.
En veckas kollo vid det ypperligt natursköna Liljans gård har satt guldkant på dagarna för de många seniorer som hoppat på bussen för lite högoktanigt sensommarhäng.
Initiativtagare är kommunens dagverksamhet för äldre – träffpunkt Svärdsjö, Hosjö, Britsarvsgården och Smedjan.
– Och vi har fått 50 000 kronor från Falu minnesfond som bland annat säkerställt bussturerna hit och hem, berättar Helen Simonsson, en av arrangörerna.
– Det här är första gången vi kör det här kollot, och det har varit otroligt uppskattat och roligt. Jag har skrattat så jag fått kramp i både magen och ansiktet, fnissar hon.

En av anledningarna till det stavas glädjesprudlande pantertanten Bodil Ruth och jovialiske maken Göte. Tillsammans med mellan 40 och 70 andra deltagare har de lagt såväl aktivitetsfrekvens som den humoristiska ribban på världsklassnivå.
– Ja, här har det varit full fart vet du, fastställer Bodil Ruth.
Och utvecklar:
– Vi har spelat air hockey och där spöade jag de flesta. Det har varit tipspromenader, kubb, linedance och fiske. Och så har jag vunnit något slags antirynkkräm, vad jag nu ska med den till, skrattar hon.
Äkta hälften Göte tar vid:
– En annan höjdpunkt är att varje dag bjuder på musikunderhållning och dans. Det händer något hela tiden, berättar han.
– Och så mycket god mat, man har ju ätit så man dragit på sig träningsvärk, meddelar Bodil muntert.

Helen Simonsson inflikar att veckans digra utbud av göromål även uppbådat hälsofrämjande hållpunkter som möten med dietist och sjukgymnast. Samt att premiärupplagan av pensionärskollot är en hejdundrande succé, vilket redan nu föder planer på nästa års livsbejakande veterankalas i sydöstra Faluns idylliska famn.
Är det nästan så att det varje årstid borde arrangeras en kollovecka av det här slaget?
Bodil och Göte Ruth är samstämmiga i sitt omdöme.
– Ja, det får gärna upprepas både höst, vinter och vår, skrattar de.
– Det här har varit fantastiskt.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 36 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

DALARNA/BORLÄNGE. Många hängivna kvinnor och män som arbetar målmedvetet för att utveckla sina företag fick pris för sina insatser vid Stjärngalan på Galaxen i Borlänge.
LUDVIKA. Det gick att höra en knappnål falla. Så tyst var det i Högbergskolans aula när Filip Reineby föreläste om mobbningen som nästan tog hans liv.
FALUN Fyra hållplatser på en eldfängd odyssé. Så kan det gå när esteter är på. Responsen är av rungande karaktär. – De har övat hela hösten, berättar läraren Anna Persson, Lugnetgymnasiet.