ANNONS

Tomas Viker har tillsammans med OK Kåres Lars Mattsson sytt ihop konceptet som innefattar både terränglöpning och kombinerad simning/löpning i området runt Falu gruva. “Det känns otroligt kul att så många anmält sig”, anför han veckan innan startskotten ljuder.
Foto: Sonny Jonasson

Populära tävlingar i storslagen miljö

FALUN. Simma och kuta omvartannat. Eller lägg allt krut på kutandet. Tradition möter nyhet i Stora Stöten Swimrun och Stora Stöten Run. Miljön runt Falu gruva utgör tävlingsfond.

Den 11 augusti går startskotten för en dag präglad av lika delar svett och svalka.
Starten går i de imposanta gruvmiljöerna vid Stora Stöten och loppen följer den sedan lång tid tillbaka etablerade leden “vattnets väg” intill gruvan och vidare ut i det vackra landskapet.

Stora Stöten Swimrun arrangeras för fjärde året i rad, medan tvillingloppet Stora Stöten Run är ett rookievenemang som går av stapeln för första gången. Men som trots detta lockat mer än 300 entusiaster att skriva upp sig på deltagarlistorna.
– Det känns otroligt kul att så många anmält sig, och totalt kommer troligtvis loppen ha minst 500 deltagare, säger en peppad Tomas Viker på Falu Simsällskap.

I symbios med OK Kåres Lars Mattsson har planer på ett gemensamt evenemang funnits även tidigare, men nu när man nu sjösätter det nya tävlingskonceptet är det med fingertoppskänsla för ytterligare krydda i anslutning till själva loppen.
– Det kommer att bli middag och lite festligheter på Kopparhatten, där också målgången sker, berättar Lars Mattsson.

– Därtill kommer det att finnas några ryggsäckar utplacerade längs loppet vars sponsrade innehåll man får behålla efter loppet, om man orkar släpa med den på ryggen under loppet, skrattar han. Dessa kommer ha en digital tagg så vi kan följa var just dessa ryggsäckar befinner sig under loppets gång.

De anmälda till årets Swimrun har traditionsenligt en omväxlande tävlingsupplevelse framför sig. Löpning och simning omvartannat sätter såväl löpsteget som fartrelaterad flytförmåga på prov.
– Man simmar i både Vällan och Faluån, förklarar Tomas Viker.
– Förhoppningsvis är vattentemperaturen på sådan nivå att man åtminstone får lite svalka.

De båda förgrundsfigurerna har själva provsprungit vissa sträckor av loppen. I 29-gradig värme.
– När jag kom hem den kvällen kändes det verkligen i kroppen, erkänner Lars Mattsson.
– Men såväl Swimrun som Stora Stöten Run riktar sig till både motionär och elit i både herr- och damklass. Stora Stöten Run är seedningsgrundande för Lidingöloppet, men det går lika bra att ta det helt i sin egen takt, betonar han.

Det förhållandevis stora arrangemanget kräver ansenlig kraftsamling också på funktionärssidan.
– Sammantaget blir det nog 70-80 personer som via sina insatser rörande både logistik och säkerhet ser till att loppen kan genomföras, berömmer Tomas Viker.

Och siar om orsaken till tävlingarnas anmärkningsvärda popularitet. Ledord: Falun.
– En stor del i det hela är nog omgivningen till löplederna, sjöarna, världsarvet. Det är verkligen ett fantastiskt landskap.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 32 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS